Зарядна станция за дома: заслужава ли си инсталирането?

18 мар., 2023

зарядна станция за домаЕлектрическите автомобили са част от нашия живот и много скоро те може би ще бъдат единственият вид превозни средства, измествайки напълно конвенционалните автомобили. Ето защо, ако планирате покупка на електромобил, ще трябва да помислите и за инсталирането на зарядна станция. Заслужава ли си за една кола да закупите домашна система за зареждане? Нека разгледаме някои аспекти на този въпрос.

Защо ви е нужна зарядна станция?

Факт е, че можете да зареждате колата си на много места, включително използвайки карта за зареждане. Ако обаче вече имате такава кола или планирате да си купите, ще трябва да зареждате и вкъщи. Електрическите превозни средства могат да се зареждат и от конвенционални контакти, но специалните станции за зареждане имат повече предимства, отколкото недостатъци.

Един от най-важните нюанси е енергийната ефективност, която е много по-висока при зареждане на автомобил на специална станция, отколкото при зареждане от обикновен контакт. Разбира се, всичко зависи от капацитета на батерията, мощността на автомобила и електрическата връзка в дома ви, но на специалната станция автомобилът ще се зарежда много по-бързо.

Зарядните станции не изискват голямо пространство за инсталиране. Те могат да бъдат инсталирани почти навсякъде – както на закрито, например в гараж, така и на открито в частен двор или в близост до използваното паркомясто. Най-вероятно скоро ще можем да видим такива станции в дворовете на жилищните блокове.

Много станции за зареждане на електрически превозни средства са сертифицирани за устойчивост на климатични условия, така че са подходящи и за променящия се климат. Зарядните станции са много лесни за използване, те имат индикатор, който показва нивото на заряд, напрежение, консумация на енергия и други параметри.

Тези, които искат да инсталират частна зарядна станция за електрически превозни средства, трябва да закупят кабел за зареждане заедно със самата станция. Цените на устройствата зависят от мощността и модела. Едно добро място за покупка на станции е фирменият уебсайт на Afore България.

Основни критерии за избор на зарядна станция

Болшинството станции за зареждане са подходящи за всички електрически превозни средства, но има няколко критерия за избор на това устройство. На първо място това е видът на конектора. Най-често в продажба можете да намерите тип 1 и тип 2 конектор.

Важно е обаче да знаете, че като изберете модел с тип 2 и допълнително закупите адаптерен кабел, можете да зареждате и електрически превозни средства с конектор тип 1. Ето защо, преди да закупите кабели, трябва да разберете точно от какъв конектор се нуждае вашата кола.

Зарядните станции могат да бъдат монофазни или трифазни. Трифазната зарядна станция е по-мощна и зарежда по-бързо, но има един важен нюанс – електрическата инсталация във вашия дом. Ако тя трифазна, можете да инсталирате трифазна зарядна станция, но ако е монофазна, трябва да изберете такъв тип станция.

Също така важен фактор е дизайнът на автомобила – ако автомобилът се състои от монофазни компоненти, покупката на по-мощна зарядна станция не е оправдана. Когато купувате такова устройство, консултирайте се със специалист, който да ви насочи към най-подходящия за нуждите ви продукт.

В заключение можем да кажем, че покупката на зарядна станция за дома си заслужава, затова когато избирате, информирайте се за всички технически характеристики на всички предлагани модели, за да изберете правилното устройство.