Защо да изберете самозалепващи вместо обикновени тапети?

23 фев., 2023

Защо да изберете самозалепващи вместо обикновени тапети?

Тапетът е част от жилищния интериор от десетилетия, но с времето той претърпя редица трансформации. Промените обхващат не само материалите, използвани за изработка, но и методите за инсталиране. Днес на особена популярност се радват самозалепващите се тапети.

Този метод за реновиране на стените ви позволява да избегнете етапа на нанасяне на лепило и по този начин да спестите време, постигайки великолепен резултат. Към настоящия момент самозалепващите тапети са представени в богат асортимент от текстури и цветове, които са подходящи за декориране на всякакви повърхности.

Какво точно представлява самозалепващият се тапет?

Самозалепващият се тапет е декоративно покритие с основа, която е предварително обмазана с лепило. Това покритие се използва първоначално за освежаване и възстановяване на стари мебели, а постепенно започва да се използва и като стенна декорация. Наличието на адхезивна основа прави работата с тапета много по-лесна и бърза. Спестявате пари и време, които нанасянето на лепило биха ви коствали.

Самозалепващите се фолиа се произвеждат в различни размери – ширината на ролката започва от 40 см и може да достигне метър. Дължината обикновено е 15 метра. За разлика от обикновените тапети, самозалепващите се изработват не от еднослойна хартия, а от поливинилхлорид. Могат да се закупят дори онлайн от магазини като Декорат.

Положителна характеристика на PVC покритието е доброто му взаимодействие с влагата. Пълната влагоустойчивост на филма го прави подходящ за освежаване на стените в кухни и бани. Виниловите самозалепващи тапети прилепват здраво и дълготрайно върху стандартните керамични плочки. Повърхността може да се почисти с влажна кърпа и препарат.

Плюсове и минуси на тапета с адхезивен гръб

Самозалепващият тапет е една интересна иновация, даваща възможност за бързи и евтини ремонти на жилища и търговски помещения. Всеки може да работи с този материал, макар за полагането му да е нужна известна сръчност и усещане за симетрия. Покритието има множество предимства, но и някои недостатъци, на които си струва да обърнем внимание.

Предимствата на материала включват:

  • Пълна водоустойчивост, даваща възможност за използване в бани и кухни;
  • Дълъг експлоатационен живот;
  • Бързина и лекота на инсталиране дори за начинаещи;
  • Богата гама от стилове, цветове и принтове;
  • Лесен за поддръжка – подлежи на мокро почистване;
  • Без мирис на лепило. Не е необходимо проветряване на помещенията до изсъхване на лепилото.

Струва си да се запознаете и с минусите на самозалепващия се тапет, за да избегнете евентуални разочарования. Най-сериозният недостатък е, че филмът подчертава всички неравности на основата. Стените трябва да бъдат идеално гладки, за да се постигне висока естетика. Другият минус е високата цена на някои продукти.

Специфични структурни особености

Самозалепващите тапети могат да бъдат разделени на различни категории въз основа на материала, броя на слоевете и декоративния им вид. Основните компоненти, влизащи в състава на тапетите, са: поливинилхлорид, синтетични влакна, пропилен, които се допълват от стабилизатори и пластификатори. Цветът и текстурата се придават от бои и изкуствени влакна.

Според броя на слоевете тапетите биват еднослойни и двуслойни. Еднослойните самозалепващи се тапети, известни като PVC фолио, имат сложен многокомпонентен състав, включващ PVC смола, пластификатори, стабилизатори и пигменти. Всички компоненти се комбинират и образуват хомогенна маса. Процесът на трансформация се извършва директно във филма чрез топлинна обработка или екструзия.

Двуслойният самозалепващ се тапет се състои от основен и горен слой. Най-често се използва хартия или плат като основа. Най-горният слой има сложен състав на базата на поливинилхлоридна смола. Полученият материал е с по-ниски технически характеристики от еднослойния PVC филм, но е по-пластичен и по-удобен за използване.