Как да се справите със сутрешното гадене

29 юли, 2021

5 неща, които трябва да направите преди да родитеУжасното сутрешно гадене – дали ще ви се размине? Ако ли не, как ще се справите? Ето няколко прости съвета, които ще облекчат неразположението ви.

Обърнете внимание на средата, в която живеете. Така ще установите кога се появява неразположението и какво го „стимулира”. Повишена ли е чувствителността ви към миризми? Или към шум? А може би към силна светлина? Дали не ви се гади, когато сте изморена и гладна? Има ли миризми и храни, от които да ви става по-добре?

Открийте миризмите, които не понасяте. Тъй като обонянието на бременната жена е много обострено, всяка миризма може да предизвика гадене. Тя може да е неприятна, като цигарен дим или бензинови изпарения, а може да е и нещо, което преди сте харесвали – парфюм, любимо ястие и др. Опитайте се да избягвате миризмите, които ви дразнят, и съответно да откриете тези, от които ви става по-добре. Много жени предпочитат аромата на лимон.

Пийте повече течности. Обезводняването е най-големият риск от сутрешното гадене. Силната дехидратация може да предизвика преждевременно раждане. Много често бременните жени се хоспитализират, за да се избегне това. Препоръчително е да приемате около 1,2–1,6 л вода дневно.

Някои жени предпочитат газираната минерална вода, други си набавят част от необходимото дневно количество течности с плодове като диня, пъпеш и грозде. Гаденето често се повлиява добре от билкови чайове – например чай от мента, джинджифил и др.

Не оставяйте стомаха си празен. Яжте по малко, 5-6 пъти на ден. Може да ви се наложи да хапвате нещо почти на всеки час. Някои жени си носят пакет солети или крекери в чантата, за да се справят с неприятното гадене.

Избягвайте мазни, пикантни и силно ароматни храни. Такива храни може да влошат неразположението ви и да предизвикат киселини.

Хапнете нещо преди ставане. Оставете си лека закуска (бисквити, солети) на нощното шкафче или помолете партньора си да ви донесе закуската в леглото (не е зле, ако това му стане навик, нали!).

Дъвчете бавно и пийте течности между (не по време на) храненията. Както вече разбрахте, течностите са от особена важност за вашето здраве.

Почивайте. Гаденето понякога се дължи на стрес или пренатоварване. Затова е важно да си почивате повече. Дори на работното място може да отделите няколко минути за релаксация – разходете се, подишайте чист въздух.

Спестете си готвенето. Ако се налага, яжте готови храни или помолете партньора си да ви отмени в готвенето. Често у някои жени миризмата на готвено предизвиква силно гадене.

Използвайте алтернативни методи на лечение. Със средствата на хомеопатията бихте могли да предотвратите повръщането. Лекар хомеопат може да ви предпише подходящо лечение. Акупунктурата също дава положителни резултати. Добре е да се посъветвате с наблюдаващия гинеколог, преди да ползвате алтернативен метод на лечение.