Умните домове на умните хора – какво представляват?

2 юни, 2022

Умните домове на умните хора – какво представляват?Представете си следната ситуация: Прибирате се у дома след тежък работен дена и още от прага ви посреща приятна лирична музика, осветлението е включено, а стаите са затоплени до желаната температура. Това не е сюжет от фантастичен филм, а ежедневието на милиони умни хора, инвестирали в изграждането на система Умен дом.

Как домът ви може да се адаптира към вашите желания и навици?

Технологиите достигнаха такова ниво, че е напълно възможно да се изгради жилище, което е напълно адекватно на нуждите и навиците на неговите обитатели. Човекът постигна пълен контрол над всички инженерни системи в сградите – осветление, отопление и климатизация. Отговорността за комфорта във вашия дом вече може безопасно да се прехвърли върху автоматична система за управление.

За изграждането на такъв тип система обаче трябва да се помисли още преди изграждането на жилището, за предпочитане на етап проектиране. Това се дължи на факта, че много жилища, дори и най-добрите, не са приспособени към използването на сложно оборудване. Например, инсталирали сте, да речем, на шестия етаж домашно кино, а съседите от втория етаж чуват всичко, което се случва на екрана през вентилационните шахти.

Между другото, не е необходимо да се определят различните опции за управление още на първия етап. Основната задача е системата да се направи така, че да има способността да се разширява с течение на времето. Например, да има потенциала да бъде съвместима с бъдещите супермодерни домакински уреди.

Трябва да се помни, че „умният дом“ е предназначен за умни хора. Между прекомерната автоматизация и противодействието на човека трябва да се намери разумен компромис. Не е тайна, че дори ако дистанционното на телевизора има множество бутони, човекът ще продължи да използва само основните, докато останалите остават непотърсени.

Точно същият е случаят с прекомерната сложност на системите за управление на интелигентните домове. Освен това сложната автоматизация оскъпява системата значително.

Особености при изграждане на автоматизацията

Изграждането на система Умен дом не може да се случи без професионалната намеса на специализирана фирма. У нас в тази сфера оперират няколко компании, една от които е V Maxprotect. Специализираната компания поема всички етапи от внедряването на системата – от изготвянето на предварителен проект, до осигуряване на техническото оборудване, та чак до настройване на параметрите на работа.

Добре инсталирана система позволява на ползвателя да се намесва в управлението по всяко време – с помощта на дистанционно, интернет или смартфон. Всички данни се показват на табло, разположено в самото жилище или извън него, тъй като автоматичната система за управление също така предполага множество обратни връзки.

С помощта на уеб камери можете не само да управлявате, но и да виждате какво се случва в дома ви, например какво прави любимата ви котка, докато ви няма. Всички системи за управление са разделени на системи с разпределена интелигентност (където всеки елемент има процесор и не засяга цялата система в случай на повреда) и централизирани (където целият контрол е съсредоточен в една точка – например компютър).

Системите за управление на домашните инсталации създават комфорт, но също така позволяват да се оптимизира потреблението на енергия и други ресурси. Като цяло това са изключителни технологии, които са се доказали като престижни, надеждни и съответно скъпи. Те обаче ви помагат да намалите разходите за комунални услуги, което ги прави далновидна и рентабилна инвестиция.