Бременност без паника – защо се тревожим и как да спрем

29 юли, 2021

ползи от бременносттаЕдва ли някоя бременна жена е била пощадена от вълнуващата поредица въпроси: „Здраво ли ще е бебето ми?”, „Ще се справя ли с раждането?” „Ще се справя ли след това?” „Ще оцелее ли бракът ни след появата на бебето?”. Съвсем не е новина, че подобни притеснения са характерни по-скоро за нежния пол. Остава въпросът „Защо?”.

Бременността и раждането са повратна точка в живота на жената – след тях се променя самата тя, променя се тялото й, начинът й на живот, отношенията с партньора й, дори финансовото й положение. Прибавете към страха от неизвестното всички онези хормонални промени в организма на бременната и няма да се учудите, че понякога щастливата бъдеща майка едва си поема въздух от притеснение.

Въпреки че е обяснимо, подобно състояние съвсем не е здравословно. Така че най-добре опитайте да не се тревожите (колкото и да е трудно на практика) и бъдете щастливи. Ето как:

Запознайте се с фактите. Намерете достоверна информация за всичко, което ви притеснява, и приемете простата истина – бременността и раждането са напълно естествени процеси за женския организъм.
Погрижете се за себе си. Здравословна диета, редовно спортуване и необезпокояван сън са всичко, което ви трябва, за да се чувствате в прекрасна форма и да забравите лошите мисли.
Изберете приятел. Споделяйте тревогите си само с приятелки, за които е по-вероятно да ви кажат, че всичко ще е наред – те са за предпочитане пред онези, които изпитват удоволствие да си припомнят (и на вас) „ужаса” от раждането.
Подгответе се. Най-доброто успокоение за нетърпението ви (характерно за последните месеци от бременността) е действието – подгответе всичко необходимо за родилния дом, пазарувайте за бебето (ако не сте суеверни), организирайте посрещането на новото попълнение в семейството си.
Поглезете се. Правете това, което ви доставя най-голямо удоволствие – разходка, филмов маратон, дори топла вана. Празнувайте този специален етап от живота си и пробудете невероятната способност на тялото си да даде нов живот.