Как да избегнете неприятните болки в гърба по време на бременност

29 юли, 2021

болки в гърба по време на бременност1. Отделяйте поне по 1 час и половина на ден да се занимавате с нещо, което ще ви помогне да релаксирате. Добри варианти са вана с хладка вода, слушането на спокойна музика и медитирането. Намерете това, което ви пасва, и ще се изненадате колко уникално действие за редуциране на стреса ще има върху вас.

2. Менюто по време на бременност е много важно за здравето на майката и бебето. Правилната, добре балансирана диета е в основата на подсигуряването на достатъчно вещества за бебето, без да натрупвате излишни килограми.

Справяйки се с това, гърбът няма да е изложен на допълнителна тежест и болките в него ще бъдат избегнати. Пиенето на много вода също ще ви помогне да избегнете дискомфорта в гърба, защото помага за редуциране на риска от инфекции на бъбреците, които могат да предизвикат силна болка в кръста.

3. Попитайте наблюдаващия ви гинеколог дали може да се упражнявате по време на бременността, за да избегнете хроничните болки в областта на гърба. Щадящите упражнения като йога, плуване или просто ходене укрепват мускулите на гърба. В повечето басейни вече се предлагат занятия специално за бременни, има и много програми, които може да изпълнявате вкъщи пред телевизора.

4. Важно е през бременността жената да е активна и да се придържа към нормалните си ежедневни задължения колкото е възможно по-дълго. В същото време е важно и да си почивате допълнително всеки ден. Направете си любимата топла напитка и седнете да прочетете книга или да погледате малко телевизия.

Важно е да сте наясно, че прекалено многото почивка ще остлаби мускулите на гърба и може да причини болки, вместо да ги намали. Ако е възможно, избягвайте всички занимания, които са свързани с натоварването на гърба, винаги когато сядате, слагайте възглавница зад себе си.

5. Със сигурност не e най-стилното нещо, което сте си слагали, и вероятно ще предпочетете да пробягате километри, отколкото да си сложите колан за бременни, но той може да стане най-добрият ви приятел.

Носи се под дрехите, както нормалните колани, но предпазва корема ви от непрестанно местене, което намалява значително болките в областта на гръбнака и кръста.