Топлоизолация – „зелена” инвестиция, която започва да се изплаща моментално!

20 апр., 2022

топлоизолацияНапоследък все по-често говорим за глобалното затопляне и промените в климата на Земята, които в един момент могат да станат необратими. Уж всички осъзнаваме проблема, но друг е въпросът дали правим нещо, за да дадем собствения си принос за решаването му. Да вземем един дом, независимо дали е къща или апартамент, на който не е направена топлоизолация.

На практика той допринася за глобалното затопляне по поне два начина. Първо, през стените си губи голяма част от топлината, която собствениците му създават вътре посредством отоплителни уреди и второ, консумира много повече енергия, за да постигне същите резултати, отколкото, ако беше саниран.

И, ако си мислите, че едно жилище не е нищо на фона на големите замърсители като автомобилите и предприятията, помислете пак. На света живеят повече от 7 милиарда човека и ако всеки от тях възприема нещата по този начин, проблемът наистина става огромен.

Но нека оставим настрана подобни „зелени” размисли и да се съсредоточим върху чисто прагматичната страна на въпроса. Според груби изчисления една несанирана сграда има нужда от близо 50% повече енергия, отколкото санираната си „сестра”, за да постигне същата температура.

Сами осъзнавате колко осезаемо това влияе на сметките ни за електричество, парно или твърдо гориво. А дори и да сте привърженик на моржуването и да не се отоплявате и в най-мразовитите дни, пак имате нужда от саниране на жилището поради простата причина, че изолацията спира както студа през зимата, така и топлината през лятото.

Така че, сами се убеждавате, че ако топлоизолирате жилището си ще бъдете полезни както за околната среда, така и за себе си. Външна топлоизолация е дългосрочна инвестиция, която започва да се изплаща в момента, в който я направите. Наистина, трябва да отделите сравнително сериозна сума, но пък можете да се възползвате и да кандидатствате по европейски и национални програми, които отпускат част от стойността на поставянето на топлоизолация.

Стига да изберете качествен изпълнител на топлоизолацията на жилището си, в много кратки срокове ще се убедите сами в ползата от подобна инвестиция. Да не говорим, че санирането вдига много повече и пазарната стойност на вашата къща или апартамент.

Научете повече за различните видове топлоизолационни материали в www.atek.bg