Двуетажни легла в жилищния интериор – предимства и особености на избора

18 апр., 2022

Двуетажни легла в жилищния интериор Двуетажни легла отдавна не се използват само в казарми и детски лагери. Те намериха място в жилищния интериор, основно при обзавеждане на детски стаи от многочислени семейства. Двуетажното легло е отлично решение за малкия апартамент. С него се решават проблемите с оскъдното пространство, като се осигурява повече място за игра или учебни занимания.

Предимства на леглата на два етажа

Не подлежи на съмнение фактът, че двуетажните легла носят радост на децата от всяка възраст. Те създават приключенски дух и игриво настроение у малчуганите, като най-големи почитатели на двуетажния дизайн, са момчетата. На пазара се предлагат страхотни модели, включително с конструкция, включваща лавица, бюро, гардероб и т.н.

Основен плюс на леглата на два етажа е способността им да пестят пространство. Детските стаи рядко могат да предложат нужния на децата простор и комфорт, затова мебелите в тях често са компактни и мултифункционални. Когато в едно малко жилище се отглеждат две или три деца, родителите са задължени да обмислят внимателно избора на мебелировката.

Друго безспорно предимство на детските двуетажни легла от Мебели за Всеки е финансовата им рентабилност. Цената на такъв модел често е по-достъпна от тази на две ъглови или единични креватчета, а в едно голямо семейство парите трябва да се управляват разумно. Това не означава децата да се лишават от комфорт и добри условия на отглеждане, а да се избере по-рентабилният вариант.

Недостатъци

Редно е да изтъкнем и възможните недостатъци на този вид мебели. На първо място е по-ниското ниво на безопасност спрямо леглата от стандартен тип. Рискът от нараняване касае по-малките деца, а има и моменти, когато дете пада от второто ниво по време на игра. Уверете се, че купувате модел с обезопасителен борд и без остри ръбове.

Другият неприятен момент са споровете между самите деца. Битката за правото на използване на горното легло може да продължи седмици и дори месеци наред. Задължение на родителите е да определят къде ще спи всяко дете, като предпочитание следва да се даде на по-голямото дете, заради съществуващия риск от нараняване.

Избор на материала – въпрос, който определя както качеството, така и цената

Когато вече е взето решение да се отдаде предимство на двуетажния дизайн, следва да се направи избор и относно материала. Основните материали, използвани за производството на двуетажни легла са дърво, метал и изкуствени материали – ПДЧ, MDF, ЛПДЧ. Всички съществени характеристики на различните материали включват:

  • Здравина;
  • Екологичност;
  • Външен вид,
  • Функционалност;
  • Цена.

Здравината и стабилността на двуетажното легло са най-важните параметри, тъй като рискът от нараняване е изключително висок. Това е особено валидно, когато хората избират опции от ПДЧ и мека дървесина (например бор). При натоварване основата на втория етаж може да не издържи, а също страничните бордове да се счупят.

Ето защо, преди да закупите, внимателно проверете здравината на конструкцията, по възможност, качете се на горното ниво. Ако леглото може да издържи възрастен и не сте установили скърцане или люлеене в конструкцията, тогава можете спокойно да го изберете за стаята на своите деца. Най-надеждни са леглата, изработени от дърво и метал.

Трябва да се отбележи, че дървените двуетажни легла също могат да бъдат разделени на две категории: бор и дъб, ясен, бук и елша. Моделите от бор са на значително по-ниско ниво по сила, въпреки че са по-привлекателни по отношение на цената. Когато става въпрос за безопасността и здравето на децата ви, цената не бива да е водещ фактор при избора.