Отстраняване на битум

29 юли, 2021

Отстраняване на битумКога е наложително и как можем да отстраним битума?

Битумът и неговите производни са най-често използваните материали при изграждане на хидроизолации на сгради и съоръжения. Предимствата на битума, като изолационен материал са доказани през годините и именно те са причината, той да се използва все по-често. Полагането на битумна хидроизолация, обаче често налага премахването на остарелия и нефункциониращ битумен слой, което на практика съвсем не е толкова лесно, колкото изглежда на теория.

Кога се налага отстраняване на битумни пластове?

Най-често премахването на старата битумна настилка се налага, когато тя вече е толкова повредена и амортизирана, че не може да изпълнява своето предназначение да спира влагата. Полагането на нов слой битумна хидроизолация върху деформирани и разскъсани участъци от битум не е добра идея, тъй като това ще компрометира сериозно качеството на новата хидроизолация.

Основата, върху която ще бъде положена новата хидроизолация задължително трябва да бъде напълно гладка и равна, а наличието на остарели и повредени пластове битум са в пълен разрез с правилата за качество на изпълнението на една хидроизолационна система. Почистването на основата включва отстраняване на старото битумно покритие, което, както ще разберем в следващите редове, съвсем не е лесна задача.

Защо битумът е труден за отстраняване?

Основното предимство на битума е неговата способност да прилепва плътно върху всякакви основи – цимент, дърво, тухла и т.н. Плътното прилепване на битумната хидроизолация към основата се дължи в голяма степен и на грундирането с битумен грунд, който също представлява един еластичен и труден за премахване слой.

Битумът е термопластичен материал с много висока еластичност. Това означава, че при опит за отстраняване, той става много разтеглив и труден за отлепяне. Отделните парчета битум в най-честия случай се късат, а това прави операцията много по-бавна и трудоемка. На практика, ръчното отстраняване на битума е невъзможно, тъй като то може да отнеме прекалено много време, с каквото нито една строителна бригада не разполага.

Това, което е предимство на битума при неговото полагане се превръща в сериозен проблем при неговото отстраняване. Меката битумна маса е предпочитана, поради това, че има свойството да образува здрава и трудно разрушима връзка с основата. Когато, обаче неговото премахване е абсолютно необходимо, към задачата трябва да се подходи решително и професионално.

Как става отстраняването на битумна маса?

Ако имате излишно време и енергия, можете да се заемете със задачата, като се въоръжите с шпакла и длето, с помощта на които да започнете бавно да отстранявате старите и повредени пластове хидроизолация. Този метод на работа, за съжаление е абсолютно неприложим, в случай че се касае за един голям участък, какъвто е покривът на панелен блок или подземен гараж. При външните стени на фундаментите, този метод е абсолютно невъзможен.

Методът, който професионалистите използват при отстраняване на битумни хидроизолации е нагряването с газова горелка – същата, която се използва при неговото полагане. Този способ, за жалост е трудно приложим в затворени помещения, където високите температури и вредните газове, отделяни при разтопяването на битума не са добра идея. Обмазването с бензин и загряването, също така, не са добра идея при отстраняване на дебели битумни покрития.

Може би най-ефективният и бърз начин за отстраняване на битум е обработката му с CO2 пелети. Същността на този метод се състои в обстрелването на повърхността с миниатюрни пелети от сух лед. При този способ се залага на комбинираното действие на много ниската температура, която втвърдява мекия битум и налягането на силната струя, която го прави ронлив и го отстранява с лекота. Негов недостатък, обаче е твърде високата му цена.