Използване на битум при хидроизолация

29 юли, 2021

Използване на битум при хидроизолацияЗащо битумът си остава едно от най-добрите решения при хидроизолация?

Битумът е познат на човечеството от много отдавна, като неговите влагозащитни свойства са го направили един от най-предпочитаните днес материали. Той е идеалното решение, когато трябва да се осигури качествена и надеждна защита срещу влагата. Съвременните битумни материали, разбира се, се различават съществено от тези, използвани в миналото, като ползата от употребата на битумни хидроизолации нараства все повече.

Развитието на технологиите подобри значително техническите характеристики и свойства на материалите с основа – битум, като днес могат да се срещнат покрития, различаващи се както по състав, така и като начин на полагане. Битумната хидроизолация днес се предлага под формата на еластични мембрани, керемиди и в течна форма, като всяка разновидност има своето конкретно приложение в строителството.

Защо да заложим на битумната хидроизолация?

Битумните хидроизолации имат някои безспорни предимства, сред които:

 • Висока устойчивост на високи и ниски температури – от -35˚ до 130˚С;
 • Устойчивост на стареене – силна UV защита;
 • Устойчивост на напукване;
 • Възможност за полагане върху разнообразни строителни повърхности;
 • Възможност за употреба при голям наклон и сложна геометрия;
 • Отлична адхезия към всякакви повърхности;
 • Лесно полагане;
 • Възможност за разнообразни архитектурни решения.

Битумът днес се предлага под различни форми, като най-често това са:

 • Битумни мембрани с посипка;
 • Гладки хидроизолационни мембрани (без посипка);
 • Битумни керемиди и покривни аксесоари;
 • Битумни пасти и грундове;
 • Битумни ленти и уплътнители.

Битумните мембрани с посипка се използват предимно при хидроизолацията на плоски покриви и други открити части на сгради, като тераси, покриви на гаражи и промишлени помещения. Те се използват, като еднослойна хидроизолация или като завършващ пласт при многослойни хидроизолации. Посипката на тези мембрани е изработена от цветни минерални шисти, които ѝ придават цвят и допълнителна устойчивост на механични въздействия.

Мембраните без посипка намират приложение при хидроизолирането на плоски и наклонени покриви, когато върху тях се полага друг вид окончателна настилка. Те, също така се използват, като междинен слой при изграждането на битумна хидроизолация в жилищни помещения и обществени сгради.

Битумните керемиди са отлично решение за покривно покритие, когато конструкцията на покрива не може да издържи тежестта на тежките керамични или циментови керемиди. Те, освен това дават много по-висока устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния и позволяват да се постигнат уникални естетически резултати. Битумните керемиди се предлагат в огромно разнообразие от цветове и форми и се монтират лесно.

Битумните пасти и грундове се използват, като основа преди полагане на битумна хидроизолация и системи на битумна основа. Тяхното предназначение е да повишат адхезията на основата, така че хидроизолацията да прилепне плътно и лесно и по този начин да бъде много по-ефективна и дълготрайна.

Битумните ленти и уплътнители осигуряват еластично уплътняване на строителни фуги и пукнатини. Те се предлагат под формата на тънкослойни ленти от еластичен битумен материал и са защитени с алуминиево фолио. Намират приложение при хидроизолация на подложен бетон, на основи и на тераси.

Приложение на битумната хидроизолация:

Битумните рулонни мембрани с посипка се използват най-често при влагоизолирането на плоски покриви. Това са предимно покривите на панелни блокове, където се търси ефективно решение на проблема с влагата във вътрешните жилищни помещения. При изпълнение на хидроизолацията на панелен покрив се използват битумни мембрани с посипка от оцветен кварц, тъй като те правят покрива не само по-устойчив на влага, но и по-привлекателен, като визия.

Гладките рулонни мушами (тези без посипка) се използват, като междинен слой, преди окончателната настилка. Това могат да бъдат наклонени покриви, където окончателното покритие ще бъде вид керемиди – керамични, бетонни или метални, а също и тераси и вътрешни стени, които подлежат на облицовка с керамични плочки.

Битумните керемиди са най-доброто решение за частни домове и обществени сгради. Те са напълно съвместими с всякакви покривни конструкции и са особено удачно решение за настилка на един силно скосен и висок покрив, където е желателно да се избегне нуждата от честа подмяна на счупени керамични керемиди.

Битумната хидроизолация е един много здрав и рентабилен строителен материал. Съотношението цена на хидроизолацията / качество е може би нейното най-голямо предимство. Дългият експлоатационен живот на материала е също фактор, който сериозно накланя везните в полза на битума, а широкото му приложение е причина, той да се използва ежедневно при изграждане и ремонт на жилищни и обществени сгради и съоръжения.