Махане на влага от приземни помещения

29 юли, 2021

Махане на влага от приземни помещенияЗащо в приземните и подземни помещения се появява влага?

Подземните и приземни помещения, както се разбира от тяхното наименование са разположени частично или изцяло под земята. Това ги излага на постоянното въздействие на влага, идваща от атмосферни води и влажността на самата почва, която, в комбинация с обратния напор на почвата и движението на земните пластове влошава драстично състоянието на основите на една сграда.

Всички механични и атмосферни влияния водят до проникването на влага в стоманобетонната конструкция на основата, а от там и до нейното подкопаване и разрушаване. Преди да се стигне до разрушаване на фундамента, обаче се наблюдава нещо, което е не по-малко неприятно – висока влажност в приземните помещения, която води до образуване на мухъл и плесен и до повреждане на мазилките и съоръженията, намиращи се в подземните части на сградата.

Как да се преборим с влагата в подземните и приземни помещения?

Дори когато не се използват, като жилищни помещения, подземните части на една сграда трябва да бъдат абсолютно защитени от влага, тъй като тя може да разруши основите и да застраши сериозно целостта на цялото сдание. Това е еднакво опасно както за една частна къща, така и за голяма жилищна или обществена сграда. Мерките, които трябва да се предприемат е бързо и качествено влагоизолиране на подземните и приземни помещения.

Първата стъпка, която трябва да се предприеме е да се почисти идеално основата, през която прониква влагата, за да се осигури гладка и равна повърхност преди полагане на хидроизолационния материал. Това включва качествено почистване на остатъците от плесен, премахване на облицовки, в случай, че има такива и обработване на повърхността с подходящ строителен материал.

Не рядко се налага върху основата да се направи изравнителна варо-циментова замазка, но при някои методи на хидроизолиране, това се прави на малко по-късен етап. Като цяло хидроизолирането на приземни помещения протича по точно определен начин, който сме описали подробно в долната част на статията.

Хидроизолация на приземни помещения – стъпка по стъпка

  • Стъпка първа включва запълване на големите неравности и отвори в основата със специален строителен разтвор , който може да бъде и вид строително лепило.
  • Втората стъпка от подготовката на основата, представлява осигуряване на добра контактна повърхност между основата и хидроизолацията, което обикновено се постига чрез грундиране на хидроизолацията с битумен грунд, което може да се извърши с помощта на валяк, мека четка или опръскване с пръскачка за вискозни течности.
  • Третият етап от изпълнението на задачата представлява полагане на първия слой хидроизолация. Добре е това да бъде вид еластична безшевна мембрана с нулево водопоглъщане и висока устойчивост на отрицателен воден натиск. Този вид мембрани са обикновено двукомпонентни хидроизолации, които се нанасят с помощта на четка, валяк или маламашка.
  • Следващият етап включва запечатване на разширителните фуги в първия слой, като за целта се използват специални хидроизолационни ленти.
  • 4 часа след нанасяне на първия слой двукомпонентна хидроизолация се полага втори такъв, като посоката на нанасяне, този път е перпендикулярна на първия. Желателно е общата дебелина на свата слоя да бъде 3мм.
  • Не по-рано от 72 часа след изпълнението на втория слой еластична, безшевна мембрана се прави влагоустойчива, варо-циментова хастарна замазка. След нейното изсъхване е желателно да се направи финишна шпакловка с високоякостно гъвкаво лепило.

Следващата фаза от влагоизолирането на едно приземно или подземно помещение налага изграждането наоблицовка на хидроизолираната стена, което не само ще увеличи нейната здравина и ще спре проникването на влага, но и ще подобри значително интериора на помещението.

Стените на подземните помещения могат да се облицоват с керамични плочки или влагоустойчиви PVC плоскости. При облицоване с керамични плочки е добре да се използва еластично лепило за натоварени основи или високоякостно гъвкаво лепило за критични основи.

Фугирането на облицовката трябва да се изпълни с еластична фугираща смес с мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект. Ъгловите, съединителните и разширителните фуги е добре да се запечатат с универсален силикон.

Добре защитеното срещу влага приземно или подземно помещение, не само ще осигури здравината и стабилността на цялата сграда, но и ще направи самото място обитаемо. Приземните етажи носят прохлада през лятото и поддържат постоянна топлина през зимата, което ги прави изключително подходящи за употреба, като жилищни помещения или места със специално предназначение.