Грешки, които не трябва да правите, когато отговаряте откъде идва бебето

29 юли, 2021

Грешки, които не трябва да правите, когато отговаряте откъде идва бебето1. Да избягвате отговора
Ако въпросите на децата ви смущават, помислете, посъветвайте се с психолог или прегледайте детската енциклопедия в съответния раздел. Детето не трябва да се чувства виновно и изоставено със своите въпроси. Любопитството му е напълно естествено, свързано е с неговото развитие и потребността да опознае света и себе си.

2. Научните термини
Не си струва да затрупвате детето с медицински термини ида представяте процеса на взаимоотношенията между мъжа и жената като нещо механично. Децата имат нужда от отговори, предназначени специално за тях, в проста и достъпна форма.

3. Разговор с родителя от другия пол
Ще е по-уместно, ако на въпросите на детето отговаря родителя от неговия пол. Когато детето започне да осъзнава половата си принадлежност, по неписано правило момиченцата се идентифицират с майка си, а момченцата – с таткото.

4. Да мълчите, ако няма въпроси
Детето ви не се интересува от сексуалната тема? Вгледайте се по-внимателно: неговият интерес може да е прекалено силен и тревожен, детето може да изпитва притеснение, което му пречи да задава вълнуващите го въпроси. Важно е да помните, че всяко дете на възраст от 3-5 години има нужда да говорите с него за живота, любовта и смъртта. В същото време не прибързвайте – не започвайте разговора до 2-годишна възраст.

5. Да се впускате в подробности
Когато разказвате за раждането, не си струва да описвате медицинските подробности и да говорите за това с какви затруднения или усещания е свързано то. Не е необходимо да обяснявате на детето какво е това цезарово сечение.

Не е нужно да се задълбочавате и в и обяснения за половия акт: ерекция, поза и т.н. На него му е достатъчно да разбере, че се е появило на бял свят, защото мама и татко са се обичали, и че лекарят е помагал на мама по време на раждането.