5 съвета как да се справите с ревността между децата

29 юли, 2021
ревността между децатаНе поощрявайте конкуренцията между децата си
Съпротивлявайте се на изкушението да ги сравнявате. Подчертавайте достойнствата на всяко от тях, хвалете ги и ги поощрявайте винаги когато има повод.

Организирайте им съвместни занимания
Създавайте ситуации, в които е необходимо сътрудничество, има обща цел – като прибирането на стаята, обличането преди излизане. Търсете игри, които не предизвикват конкуренция и позволяват на всяко от децата да демонстрира възможностите си. Подобен подход е особено резултатен, когато децата се сърдят едно на друго – търсете занимание, изискващо съвместни усилия.

Приучвайте ги сами да разрешават конфликтите си
Това не може да се очаква от съвсем малки деца, но може да ги научите да се изслушват и сами да търсят решение. Ако се сърдят за играчки, отдалечете ги едно от друго, няма да мине много време и ще им стане скучно. Не забравяйте да ги похвалите за това, че са разрешили спора сами.

Разделяйте и владейте
Децата минават през периоди, когато прекрасно се разбират, и през други, когато не могат да се понасят. Когато са в „остра фаза”, разпределете грижите между себе си и съпруга си. Организирайте си „ден на мама” и „ден на татко”. Така може да снижите напрежението, отдалечавайки децата едно от друго.

Не поощрявайте доносите
Ако някое от децата ви дойде при вас с оплакване, кажете му, че това не ви интересува, но ако иска да ви разкаже какво е сторило, да ви признае пакост, изслушайте го много внимателно. Дайте му да разбере, че не одобрявате доносничеството. Все пак убедете се, че то възприема важно изключение от това правило – ако някой е в опасност, ако е наранен, тогава вие ще искате да чуете за това незабавно.