Как да овладеете желанието на детето за подаръци

29 юли, 2021
Как да овладеете желанието за подаръциВие дълго и търпеливо сте изяснявали какво иска да получи детето ви от Дядо Коледа. Най-накрая сте решили, че костюм на спайдърмен или рокля на принцеса ще са подходящ подарък. Детето ще е във възторг, а освен това финансово ще се справите…
И изведнъж след няколко дни чувате от детето си, че иска вълшебният старец да му изпрати луна с небе, говорещ камион или поредната кукла Барби, с която да му станат общо 20. Как да откажете на детето или да намерите компромисен за всички вариант на подарък? Разбира се, вие сте преди всичко посредник в общуването с Дядо Коледа и точно затова ви предстоят сложни разговори.

• Постарайте се да разберете потребностите на детето. Независимо от това какво е поискало, то има право да знае и чувства, че мама и татко винаги ще го разберат и подкрепят. Затова най-напред изяснете защо детето е поискало точно такъв подарък, постарайте се да разберете избора му: „Аз виждам колко ти се иска да получиш точно това, искаш ли да поговорим за този подарък?”.

• Говорете на разбираем за детето език. С тригодишно хлапе по един начин, с 10-годишно – по друг, разчитайки на съзнанието и логиката, присъщи на съответната възраст.

• Детето не разбира отвлечени, абстрактни понятия като „скъпо-евтино”, „късно и рано”. За него това са думи без смисъл. Затова е необходимо да използвате конкретни образи, за да му ги обясните. Сравнявайте с това, което му е познато – късно – това е времето, когато тате се прибира от работа и навън вече е тъмно. Рано е, когато стане сутрин, за да отиде на работа.

Скъпо е, защото: „Ако купим тази играчка, ще се наложи дълго време да не купуваме друга, защото ще свършим паричките. Готов ли си да направиш това?”. Евтино: „Това е играчка, която струва колкото плодовото мляко, което хапваш всеки ден, и можем да я купим още сега”.

• Постарайте се да привлечете вниманието върху това, което вече има: „Да, ти нямаш кукла със златисти коси, но имаш достатъчно кукли с дълга коса, имаш кукла, която може да говори, която пие мляко. Виж само колко кукли изброихме!”.

Случва се детето да поиска от Дядо Коледа нематериални подаръци: „Дядо Коледа, направи така, че мама и татко да не се карат повече!” или „…баба да не я болят повече краката”. Може и да мечтаят за нещо, което не съществува в природата, като вълшебни хапчета например, които лекуват всякакви болести. Как да отговорите в такива случаи?

Бъдете максимално искрени. Не се опитвайте да залъжете детето. Всяка лъжа рано или късно бива изобличена. И тогава детето ще престане да ви вярва: „За съжаление не можеш да получиш такъв подарък от Дядо Коледа. Той не се намесва в живота на хората.

Но можеш да направиш много други неща – например, да подариш на баба подарък, тя ще се зарадва толкова много, че ще се почувства поне за малко по-добре”. Включете се в изработването на възможния подарък.