Ролята на хранителните добавки и как те ви помагат

22 апр., 2022

Ролята на хранителните добавки и как те ви помагатХранителните добавки са от много време на пазара и се радват на сериозно внимание не само от активно спортуващите, а и от повечето потенциални потребители. Те могат да се приготвят под формата на таблетки, капсули, дражета, прахове или течности, които съдържат хранителни вещества (макро и микроелементи) и/или други ядливи вещества, които се консумират в определени количества в допълнение към приема на храна. Много е важно да не се забравя, че тези вещества са добавка, и не могат и не трябва да се считат за заместител на редовното качествено хранене.

Благодарение на хранителните вещества и съставки съдържащи се в тях, хранителните добавки помагат на хората, които полагат продължителни физически усилия, да развият повече сила, енергия, бързина, мускулна издръжливост, и да имаш възможност за по-бързо възстановяване.

Използването на добавки за фитнес може значително да допринесе за здравето на активно спортуващите, предлагайки следните ползи:

  • Подпомагане процеса на отслабване;
  • Имат значително съдържание на витамини, минерали или други полезни вещества и по този начин насърчава общото благосъстояние;
  • Представляват важен принос за укрепване и поддържане функциите на имунната система;
  • Играят важна роля за укрепване на връзките и ставите.

Сред най-използваните хранителни добавки за спортисти са:

Протеини

Протеинът е от съществено значение за правилното развитие на тялото, допринася за развитието на мускулна маса и помага за възстановяване на увредената мускулна тъкан при интензивни физически натоварвания.

Креатин

Креатинът помага за повишаване на мускулната ефективност при високоинтензивни повтарящи се упражнения, като вдигане на тежести, спринт или силови спортове.

Въглехидрати

Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото: мозъкът, мускулите и тъканите на тялото се основават предимно на съществуването на непрекъснат поток от въглехидрати, които отговарят на спешните енергийни нужди, но също така и в дългосрочен план. По време на анаеробни упражнения тялото разчита в голяма степен на въглехидратите като източник на енергия. По този начин количеството въглехидрати, съхранявани в тялото, ще повлияе на издръжливостта и енергията, налична по време на усилието.

Минерални соли

По време на усилието процесът на изпотяване премахва основните електролити (калций, калий, магнезий) и натрий. Ефективната хидратация помага за максимизиране на атлетичните постижения, като предотвратява наранявания и дехидратация.

Витамини

Витамините са от съществено значение за функционирането на организма в оптимални параметри и за представянето на професионалните спортисти (особено тиамин, рибофлавин, витамин В6, В2 и фолиева киселина).

Глутамин

L-глутаминът е аминокиселина, която минимизира изчерпването на мускулите и подобрява протеиновия метаболизъм. Той е особено полезен за тези, които са на диета за премахване на мазнините и искат да поддържат мускулна маса.

Приемането на добавки е строго индивидуализирано, според лични данни, цели, хранителен режим. Преди да предприемете такава стъпка е препоръчително да се консултирате с лекар и специалист по тренировъчни хранителни режими, за да сте сигурни, че ще постигнете максимален резултат и няма вероятност да навредите на своя организъм.

Посетете сега уебсайта shop.4fitness.bg, за да се възползвате от най-ефективните продукти и да изберете добавките, подходящи за вашите спортни цели, от най-разнообразната гама от хранителни продукти, налични на 4Fitness Shop.