Лайка – за какво е полезна

28 юни, 2022

ЛайкаПо света, предимно в Средиземноморието, има около 70 вида от тази билка, а у нас виреят 6. На някой места я наричат лайкучка, кучилайка, бяла Рада, енево цвете, ку-мич, подрумниче. Расте навсякъде и е позната на деца и възрастни, които я берат с удоволствие. Без нея не може нито един дом – тя е незаменима при стомашно-чревни заболявания, при лоша жлъчка и болни бъбреци, при фарингит и ларингит.

Полезна е при колики у бебетата и възпален пикочен мехур при възрастни, помага при главоболие, астма и невралгия, с нея се правят компреси при кожни заболявания, бани при ревматизъм и инхалации при простуда.

Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действа слабително. По този начин тя косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди.

За лечение се използват цветовете на лайката – пресни или изсушени. Билката не трябва да се вари, а само да се попарва с вряла вода, за да не губи ценните си лечебни качества.

Запарка от лайка се приготвя като 1 супена лъжица от билката се попарва с 1 чаена чаша вряла вода. Съдът се покрива с ленена кърпа и се оставя така 30 мин.

Течността се прецежда и се пие леко подсладена на гладен стомах.

С изстудена запарка могат да се правят промивки на възпалени очи.

Мехлем от лайка: 2 шепи пресни цветове се слагат в 250 г разтопена свинска мас. Съдът се покрива с капак и се оставя да пренощува на хладно място. На следващия ден сместа леко се подгрява и се изстисква през ленена кърпа. Полученият мехлем се насипва в шишенца или бурканчета и се съхранява в хладилника.