Калций и остеопороза

17 юли, 2022

калцийКалций е минерал с жизнено значение за живите организми. На клетъчно ниво движението на калция в и извън цитоплазмата е сигнал за много физиологични процеси. Калцият, заедно с фосфати влиза в комбинацията хидроксилапатит – минерален субстракт за костите и зъбите. Минералите на някои корали също могат да се трансформират в хидроксилапатит.

Калцият е задължителен компонент на една здравословна диета. 99% от него бива съхраняван в костите и зъбите на човек. Друга чат се включва в не по-малко важната невротрансмисия и мускулно съкращение. Участва в деполяризацията на сърцевата проводимост. Евентуален негов дефицит би довел до нарушение дейността на сърцето, а оттам и кръвоснабдяването. Високи дози калций предпазват от камъни в бъбреците.

Важен витамин за правилната абсорбция на калция е витамин D

Източници на калций са сиренето, млякото, кашкавала, изварата, морски водорасли, ядки и семена (бадем, сусам), варива, фурми, киноа, броколи, портокалов сок, соево мляко, яйчени черупки на прах и др.

Особен проблем са хората с лактозна непоносимост и вегетарианците, където нивата на калций трябва да се поддържат с качествена суплементация.

Интересно при калция е, че нива по-високи от 600 мг на еднократен прием намалят усвояването му, затова не трябва да се предозира. Най-добрият вариант е разпределение на дозите през деня. Дневната доза при възрастни е около 1000 – 1500 мг, която е нужно да се доставя както с храната, така и със суплементи.

Витамин D подпомага абсорбцията на калция, тъй като в тялото се превръща в хормон, който стимулира синтеза на чревни протеини, подсилващи абсорбцията на минерала.

Една от най-усвоимите форми на този минерал е калциевият цитрат. Той може да бъде приеман на гладно. За разлика от калциевия карбонат, не предизвиква проблеми откъм стомашно-чревния тракт. Има по-малък риск за сформиране на бъбречни конкременти. Калциевият цитрат е 21% калций – 1000 мг от него осигуряват 210 мг от ценния минерал.

Други форми на този елемент са калциевия фосфат, калциевия лактат, калциевия хелат (синтетичен). Калцият има ниска токсичност и трудно се предозира – главно при интравенозно приложение. Други съставки, подпомагащи функцията на калция са магнезий, бор, калий, цинк, витамин C.

Дефицит на калций води до различни болестни изменения, но най-сериозно по тежест остава остеопорозата (osteo – кост; poros – пора ).

Това е прогресиращо заболяване на костната система с метаболитен характер. Като резултат на намалените нива на калций ( или поради недостатъчен внос, или усвояване, или прекомерно излъчване ). Костите губят минералната си структура, а оттам и плътността си.

При балансирано разграждане – изграждане на костните структури превес взима катаболния процес на разграждане. Костите стават ,,порести”, крехки, а разстоянията между костните гредички се увеличават – това води към евентуални ,,лесни” фрактури.

Най-проблемни и чести локализации на счупванията са тазобедрените кости, гръбнака, китките. Счупването в областта на бедрената шийка е изключително опасно, особено в напреднала възраст.

При жени в менопауза липсата на достатъчни естрогенни нива води до остеопороза, правейки ги рискува група за това заболяване.

Опасното при остеопорозата е, че остава незабелязана и като изявен симптом идват вече счупванията, най-често в гръбначните прешлени – водят до трайна инвалидизация. Най-застрашена е възрастта 60-65 год., което описва и сериозността на заболяването. Благоприятни фактори за развитието на остеопороза са и наднорменото тегло и малката физическа активност.

Най-добрата превенция срещу остеопорозата си остава качествената профилактика и епизодично проследяване на рисковите групи.

Научните изследвания са доказали, че тежката физическа дейност подпомага за концентрирането и запазването на калция в костите. От различните изследвани групи от атлети, именно щангистите и силовите трибойци отбелязват най-силна концентрация на минерала. Учените препоръчват тежки силови тренировки, които могат да заздравят костите и да предотвратят загубата на калций от костната система.

Препоръчителна доза – 1000 – 1500 мг на ден, разделени на 2-3 приема.

Посетете магазин fitholic.bg, за да разгледате топ предложенията за добавки с калций.