Най-популярните етерични масла

22 ное., 2022

Ефирни маслаПредставяме ви малко повече информация за по-известните етерични масла. Освен, че имат безброй приложения в азиатката медицина, те намират място и в парфюмерийната промишленост.

Амбра. Благовонно вещество, което представлява дървесна смола. Не съдържа никакъв алкохол и това прави амбрата едно от най-първокласните и скъпи масла – в древни времена тя е струвала повече от златото. Силен афродизиак е.

Бергамот. Представлява малък цитрусов плод. Той е отличен антисептик, който е изключително ефикасен при липса на апетит, при чревни паразити, при колики. Помага в борбата с гъбични инфекции. Сваля високата температура при настинка, успокоява носоглътката и полученото възпаление изчезва. Маслото, което се извлича от обвивката на плода се използва не само в парфюмерията и ароматерапията, но и в сладкарството.

Бор. Помага за унищожаване на бактериите и вирусите във въздуха. Усилва секрецията на бронхите. Създава усещане за спокойствие. Маслото му е изключително ценно за парфюмерийната промишленост.

Босилек. Наричан е “царската билка”. Има тонизиращо, антисептично и антидепресивно въздействие.

Бял Мускус. Извлича се от половите жлези на вид планински елен. Тъй като този вид елени са застрашени от изчезване, маслото се добива по изкуствен, синтетичен път – комбинират се екстракти и растения. Изключително силен афродизиак е. Ароматът му е съблазнителен, опияняващ. Освежава и привлича. Стимулира сетивността, сексуалността; усилва възприятията. Също така, тонизира.

Ванилия. От род орхидеи е, има много силна есенция. Успокоява, освобождава съзнанието от страх и несигурност.

Грейпфрут. Има антисептично и тонизиращо действие. Служи за болкоуспокояващо. Използва се при проблеми с нервната система, заради успокояващото си въздействие. Притежава антицелулитно приложение.

Джинджифил. Изключително разпространен е в Индия и Китай. Притежава освежаващи и антицелулитни качества. Евкалипт. От семейство миртови е. Листата и клоните съдържат етерични масла, които се използват широко в парфюмерията и медицината. Унищожава причинителите на дизентерия, стрептококите, стафилококите. Прекратява растежа и развитието на туберколозни микробактерии.

Ела. Засилва настойчивостта и приповдига настроението. Помага при преумора на очите и подсилва остротата на зрението. Натурален източник е на витамини и фитонциди.

Жълт кантарион. Има антисептични и противовъзпалителни действия. Стимулира метаболизма, кръвообръщението също. Успокоява нервната система, използва се като антидепресант.

Зелен чай. Пречиства организма, стимулира сърдечната дейност, понижава кръвното. Тонизира, подмладява, защитава кожата. Антиоксидант е.

Здравец. Помага при диабет, балансира хормоните, антидепресант е. Успокоява и действа благотворно върху кожата.

Иланг-иланг. Китайско растение, от което се извлича етерично масло. Има топъл, мек и екзотичен аромат. Въздействието му върху нервната система е успокоително. Ободрява, разтоварва, стимулира мозъчната дейност. Премахва главоболието. Понижава артериалното налягане. Антидепресант е. Полезен е за кожата, подложена на стрес. Използва се и антицелулитното му действие. Служи за афродизиак.

Канела. Притежава силни антиоксидантни свойства. Използва се за повишаване на концентрацията и за прогонване на притеснението, мрачните мисли.

Карамфил. Силен афродизиак. Ефикасно средство против болка. Укрепва имунната система.

Кипарис. Лекува главоболие. Помага при стомашни, чернодробни, чревни и бъбречни колики. Укрепва стените на съдовете, спира кръвотечението и възпрепятства развитието на атеросклероза.

Кориандър. Оказва благоприятно влияние на паметта. Премахва нервната преумора.

Лавандула. Помага да изчезне преумората и безсънието. Успокоява в случай на превъзбуда. Много ефективно обезболяващо средство е при главоболие и мигрена. Повишава имунитета на организма към инфекциозните заболявания. Използва се против пърхот и за укрепване структурата на косата. Влиза в състава на бои, лакове, сапуни, парфюми.

Лайка. Противовъзпалително, противоспазматично и обезболяващо средство. Помага при главоболие. Подходящо е за вани и масажи.

Лимон. Помага при главоболие, виене на свят, гадене, предизвикани от спазми в съдовете на главния мозък. Тонизира вегетативната и нервната система. Има антисептични и антибактериални свойства.

Лимонена трева. Почиства и тонизира кожата, помага при появата на разширени вени.

Мандарина. Антисептик е. Тонизира, успокоява, служи като приспивателно средство. Понижава артериалното налягане и намалява нервното напрежение.

Маточина. Парцелс я нарича “елексир на живота”. Маслото от маточина е едно от най-скъпите масла в света, заради това, че е трудно откриваема. Има лечебни качества. Стабилизира нервната система. Използва се при депресия, напрежение, безпокойство, стрес, страх. Съдържа антивирусни съставки и помага за лечение на настинки, грипове.

Мащерка. Има антисептично и успокояващо въздействие. Премахва умората. Използва се при безсъние. Маслата и се извличат трудно и дълго.

Мента. Подходящо средство при главоболие, висока температура, умора. Стимулира мозъка, подобрява нарушеното храносмилане. Широко приложение има в парфюмерията – необходимо е листата да се наберат в началото на цъфтежа.

Пачули. Индо-малайско растение със силен, специфичен мирис, което помага при настинка, грип, херпес. Използва се при гъбични инфекции, алергии, дори депресия. Той е много силен еротичен стимулатор.

Портокал. Сладък цитрусов плод. Помага при умора и главоболие, успокоява при депресия. В парфюмерията се използват кората и листата му.

Роза. Тя е “кралицата на ароматите”. Най-скъпото етерично масло в света – за 1 литър етерично масло от роза са необходими 3 тона розов цвят. Притежава множество качества. Прояснява съзнанието, стимулира мазъчната дейност, повишава концентрацията. Понижава сърдечния ритъм, което прави розовото масло много подходящо за лечение на стрес и напрежение. Лекува, възстановява, подмладява, хидратира.

Розмарин. Използва се като болкоуспокояващо средство. Има регенериращи, съдоукрепващи и антисепптични качества.

Сандал. Помага в случай на ревливост. Премахва безсънието. Силно еротично средство е, което успява да изведе шлаката от организма.

Смрадлика. Храст, който съдържа 25% дъбилни вещества. Сред тях голям процент се пада на етеричното масло, намиращо място в състава на някои парфюми. Има дезинфекционно и противовъзпалително действие.

Тамян. Възстановява организма. Използва се успокоителното му действие. Има противовъзпалителни качества.

Хвойна. Притежава антисептични свойства, освобождава организма от токсини. Използва се при антицелулитни процедури.