Ароматерапия – лечение чрез ефирни масла

22 ное., 2022

Ароматерапия – лечение чрез ефирни маслаЗаедно с фън-шуй се разви едно много интересно направление, използвано в алтернативната медицина. То се нарича ароматерапия. Вече навсякъде можем да открием ароматизирани свещи и пръчици, а лампите, които изпаряват ефирни масла, се смятат за един от най-оригиналните екзотични подаръци.

Ефирните масла са се появили много преди антибиотиците. Като средство, спомагащо укрепването на организма, те са се използвали в неврологичната и хирургична практика. Това е ставало не само в Азия – Хипократ е лекувал натравяне и жълтеница с лимон, а предпазването от чума ставало чрез вдишване на хвойна.

Тези методи на ароматерапията имат големи предимства според привържениците на направлението – безопасни и ефективни са. А според схващанията на традиционната азиатска медицина ефирните масла притежават седативни, антибактериални, антивирусни, антитоксични и антигъбични свойства. Тези схващания се позовават на това, че маслата съдържат множество полезни елементи – антиоксиданти, провитамини, прохормони. Те проникват през стените на клетките и доставят в тях питателни вещества и кислород. По този начин помагат за постигането на синхрон в работата на имунната и ендокринната система.

Все пак, преди да използвате някакво ефирно масло върху себе си, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Може да тествате избраното от вас ефирно масло и да изпробвате неговото действие като направите следния експеримент. Поставете капка, две от съответното масло върху вътрешната страна на ръката, в областта около лакътя. В следващите 10-12 часа не измивайте мястото, за да усетите ако се получи неприятна реакция. Препоръчително е да направите още една проба, в случай, че сте алергични – такава за миризмата. Основното действие на ароматерапията се осъществява ако ароматът наистина ви харесва. Това е задължително условие.

Ефирните масла спокойно могат да бъдат употребявани и от бременни жени. Изключение правят само някои от тях, които са противопоказни през целия този период. Част от тях са: карамфил, хвойна, кимион, мащерка, розмарин.

Ефирните масла могат да бъдат използвани и като медальон, който носи определен аромат. В стъклени или керамични формички се поставя ефирно масло. След това тези формички се връзват и закачат около шията като украшение.

Ефирните масла могат да се употребяват за пространството под свещта, където в свещника се поставя вода. Достатъчно е да се капнат няколко капки ефирно масло. Запалената свещ нагрява водата и маслото в нея. Ако не си падате по свещи, може да сложите малко количество ефирно масло в съд с нагорещена вода. Този метод се е използвал, когато се прави инхалация.

Ефирните масла имат много благоприятно въздействие при взимането на вана, при разтриването в случай на настинка, както и при правенето на масаж. Около 10 грама растително масло (авокадо, жожоба, зехтин) се смесват с няколко капки ефирно масло. Получената смес се използва за масажно олио. Същата смес се счита за подходяща при поставяне на компреси.