Контактни лещи и конюктивит – какво трябва да знаем

19 юли, 2022

Контактни лещи и конюктивит

Конюнктивитът е инфекциозно възпаление на лигавицата, покриваща вътрешната повърхност на клепача (конюнктивата) и склерата. Понякога това състояние се нарича „розово око“, тъй като в периода на обостряне на заболяването капилярите в окото стават по-видими. Един от факторите, провокиращи конюнктивит, освен бактериите, вирусите и алергените, е носенето на контактни лещи (КЛ).

Могат ли да се носят контактни лещи при конюнктивит?

Ако са налице симптомите на конюнктивит, носенето на контактни лещи не е безопасно. Продуктите за оптична корекция ще създадат допълнителни условия за възпроизвеждане на бактерии и ще влошат състоянието на инфекцията.

За лечение на заболяването се предписват антибактериални лекарства, които биха могли да нарушат повърхността и структурата на лещата. В острата форма, когато сълзенето и фотофобията се увеличават, оптичният ефект на лещите така или иначе се губи. По време на заболяването е забранено използването не само на контактна оптика, но и на декоративна козметика.

Мога ли да продължа да нося лещи при първите признаци на заболяването?

Ако забележите признаци на възпаление на клепача, трябва незабавно да премахнете лещите и да използвате само очила до пълно възстановяване. Ако подуването и сърбежът изчезнат след няколко дни, може да се предположи, че възпалението е причинено от алергия към материала на лещите. Опитайте се да изберете друг модел с лекуващия ви лекар.

Във всеки случай, след изчезване на симптомите или след проведено лечение, могат да се носят само нови лещи. Много е желателно да се използват еднодневни модели, за да се предпазят максимално очите от повторна инфекция. Можете да закупите еднодневни лещи дори онлайн. Магазин Lensin предлага невероятно разнообразие от продукти на водещи марки на изгодни цени.

Заедно със старите лещи трябва да изхвърлите цялата декоративна козметика, която е използвана преди появата на първите симптоми. Можете да възобновите носенето на лещи след конюнктивит само след завършен курс на лечение, но не по-рано от 5 дни. Ако симптомите се появят отново след носене на КЛ, удължете интервала с още 2-3 дни.

Дезинфекция на лещите при конюктивит

Ако признаците на заболяването се появят след няколко дни носене на нов чифт КЛ, тогава можете да опитате да направите дезинфекция с помощта на средство за химическо почистване или капки за очи на базата на силни антибиотици, например Zimar.

Въпреки това, лекарите категорично не препоръчват използването на тази опция по една причина: ако възникне конюнктивит от бактериална или вирусна природа, тогава оптичните продукти, които са били в тази среда дори за няколко часа, стават потенциално опасни. Нито един инструмент не може да ги изчисти до състоянието на нови.

Профилактика на конюктивита при носене на лещи

За да не се сблъсквате с такова сериозно заболяване като конюнктивита, трябва да вземете всички превантивни мерки. Преди всичко е важно да изберете продукт с повишена защита срещу протеинови и мастни натрупвания. Също така е от значение да се следва щателна хигиена на ръцете при сваляне и смяна на продуктите за контактна корекция.

Обезателно използвайте мултифункционални разтвори със силен дезинфекционен ефект. Такива ще откриете също в каталога на онлайн магазин Lensin. Последно, но не по важност: следете здравето на очите си по време на епидемии от грип и остри респираторни вирусни инфекции. Не превишавайте срока за носене на лещите!