Как да предпазим детето от острите вирусни инфекции

29 юли, 2021

Как да предпазим детето от острите вирусни инфекции1. Закалявайте

Най–често боледуват децата, чиито родители се страхуват да ги закаляват. Отглеждането на детето още от най–ранна възраст в много затоплени помещения, обличането с много и неподходящи за сезона дрехи, води до намаляване защитните сили и податливост към инфекции.

За това то трябва да се закалява още от първите месеци от живота. Въздушните и водни бани укрепват детското здраве и правят детето устойчиво на инфекции.

2. Извеждайте на открито

Нека добрата традиция с честите летни излети се запази и през студения сезон. Разходките на открито, практикуването на зимни спортове със семейството са отлична предпоставка за съхраняване на здравето на детето.

3. Ограничете контакта с други хора

В периода на вирусните заболявания е особено наложително да се ограничи контакта на малкото дете с големи групи хора. Твърде често възрастните са само вирусоносители, без да имат оплаквания, но при контакта си с деца предават заболяването.

Особено застрашени са тези деца, които посещават детски заведения, когато не е добър контролът за недопускане на болни в градината или яслата. Тези, които посещават детско заведение до тригодишна възраст са особено застрашени, защото в този период още не е укрепнала имунната им система и факта, че в яслите често ходят деца с начални симптоми на заболяване или недоизлекувани, ги прави много податливи на инфекции.

4. Бъдете отговорни

Щадете собствените си деца, но ги изолирайте от другите и когато те самите са болни, за да не станете вие причина за разпространяване на остри вирусни инфекции.