Филми – как се режисират

15 сеп., 2021

Филми - как се режисиратРежисьорския поглед – това определя в крайна сметка цялостния изглед на филма. Така един филм представлява историята, погледната през неговите очи. Работата на режисьора е изключително важна по отношение на развиване на действието. Той е по някакъв начин и постановчик, и хореограф. Той е този, който задвижва хората, събитията и сцените.

Режисьора е човека, който може и трябва да накара героите от хартията на сценария да оживеят, да заиграят, да се превъплътят, да разкажат и изиграят историята убедително, като положат и много усилия, но и същевременно всичко (историята, събитията, промените) да изглежда, толкова истинско, реално и убедително, като че някак си е направено с лекота. Разбира се, един добър филм не се прави с лекота.

Всяка една сцена се разработва, според сценария, разиграва се – това е част от репетицията, която след като бъде повторена няколко пъти, и режисьора прецени, че сцената е готова за да бъде заснета, обикновено се пристъпва към заснемане на сцената. Играта на актьорите зависи до някаква степен и от режисьора – той е човека, който да ги навигира през цялото време на актьорската им игра.

Той е може да ги предизвика да дават повече, или – да са по-умерени. Режисьора може да изиска или да вдъхнови актьорите за повече убедителност в изиграването на всяка една роля. Но като като цяло режисьора има контрол, за да направи как героите, обстоятелствата да оживеят и да се превърнат в личности, събития и в крайна сметка – всичко да изглежда като една добра история, която да си струва да бъде видяна.

Опитният актьор в ръцете на талантлив режисьор е като, глинен съд в ръцете на грънчаря – той отначало му придава основната му форма, но по-късно след това грънчаря започва да го усъвършенства и да му придава фината му форма, заедно с декорациите, детайлите и украските. Един актьор може много да израстен, да напредне, да се промени, докато работейки с един „изпечен” режисьор.

Режисьорът е този, който дирижира и задвижва историята, личностите и събитията по неговия собствен начин. Хрумванията, усета, дори импровизацията на режисьора са много важни за развитието на отделни сцени, което от своя страна, се отразява и на главното действие. Възможно е ако актьорите и режисьора се познават, защото са работили отпреди заедно, това да улесни работата на целия екип и снимането да върви гладко и успешно. Това би могло да означава и успех за филма.

Заради тези, но и още причини – как режисьора види нещата, как ще ги постави, как ще развие някои образи – това са все неща от жизнено важно значение за филмовата продукция.