Избор на слушалки за компютър – тънкости и нюанси

12 апр., 2022

слушалки за компютърДобрите слушалки за компютър се считат за ‘’Must Have’’ аксесоар от съвременните ползватели на персонални компютри и геймърите. Те осигуряват чист и обемен звук, създават хармонично аудио изживяване, като същевременно блокират външните шумове. Също така предлагат ясно акустично позициониране и елиминират изтичането на звук, така че да не се пречи на околните.

Слушалките за компютър са нужни не само за слушане на музика, но и за комуникация. За съвременния потребител е важно да поддържа връзка с приятели и колеги, а за онлайн геймърите е важно да могат да комуникират с останалите членове на клана или войската. Следователно почти всички модели са оборудвани с вграден микрофон.

Съвременният пазар на компютърни аксесоари предлага огромна гама слушалки. В онлайн магазин Tip ще откриете страхотно разнообразие от марки, дизайни и цени. Преди да закупите такова устройство ще ви посочим на кои фактори да обърнете внимание при избора, кои тънкости трябва да вземете предвид и как да изберете модел по ваш вкус.

Какво представляват слушалките за компютър?

Тъй като слушалките за поставяне в ушите не могат да осигурят подходящ акустичен комфорт и качество на звука, а освен това имат нисък импеданс, те не се използват за свързване към компютър. Пазарът на копютърна аудио техника е представен от следните видове модели:

Интраканални. Дизайнът им предполага поставяне в ушите. Слушалката потъва в ушния канал и е сигурно фиксирана от силиконов накрайник. Те са почти невидими, не пречат при завъртане на главата, леки са и компактни, а поради потапяне в ухото и плътно прилягане осигуряват добра шумоизолация. Въпреки това, качеството на звука при тях ще бъде по-лошо в сравнение с другите видове, поради малкия физически размер на мембраната.

Върху ухото (маркировка «supraaural»). Тези слушалки не са потопени в слуховия канал, а са в непосредствена близост до него, поради което отстъпват на интраканалните по отношение на звукоизолация. Те обаче са чудесен вариант за работа на компютър и офис задачи, когато освен звуците от компютъра трябва да чувате и какво говорят колегите. Моделът има голям размер на мембраната, така че изходният звук е по-силен и по-качествен. Друго предимство е адаптивността на закрепването: щипки, лента за глава, тилни арки и др. са регулируеми.

Мониторни (маркировка „Circumaural“). Това са най-популярните компютърни слушалки. Големите мембрани предлагат просторна и хармонична акустична картина, осигурявайки широк честотен диапазон със страхотен бас. Същевременно широките, напълно обгръщащи ушите възглавнички предотвратяват изтичането на звук.

Използването на пълноразмерни слушалки за монитор на улицата не е безопасно, но седейки вкъщи пред компютъра ще им се насладите максимално. Този модел е чудесен за геймърите, предлагайки им потапящо усещане и реалистично позициониране на звука, удобен дизайн за дълги игрови сесии и микрофон, който улавя гласа ясно и без смущения.

Кабелни или безжични: кое е по-добро?

Когато избира между кабелен и безжичен дизайн, потребителят следва да вземе предвид всички плюсове и минуси на двете технологии. Трябва да кажем, че безжичният метод за предаване на звука отстъпва на традиционния кабелен по качество и стабилност, което може да повлияе на акустичния комфорт.

Звукът, преминаващ през радиочестотите, неизбежно е придружен от радиосмущения, които могат да дразнят потребителя и да развалят удоволствието от слушане на музика или онлайн игри, където трябва да чувате и най-лекото шумолене. Bluetooth комуникацията е по-добра, но обхватът на този тип компютърни слушалки е не повече от 20 метра, а безжичните Bluetooth модели са доста скъпи.