Видове парфюми според съдържанието на ароматни вещества

14 дек., 2022

Видове парфюми според съдържанието на ароматни вещества

Да започнем с това, че всеки аромат има върхови, междинни и базови нотки. Комбинацията от всички тези бележки заедно е известен като „хармония“. Благодарение на изпаряването, съдържанието на алкохол и редица други фактори, ароматът ще мирише по-различно с течение на времето, а това е известно като „дълготрайност“. В повечето случаи върховите нотки ще въздействат първи. Повечето специалисти използват термините „Свеж“, „Дървесен“, „Ориенталски“ и „Флорален“, за да опишат четирите ароматни семейства, както и спектъра на това как нашите носове интерпретират миризмата.

Одеколонът е изобретен през 1709 г. в германския град със същото име. Kконцентрацията e между 2-5% парфюмни масла. Тази конфигурация означава, че връхните нотки в тези аромати ще бъдат най- силните, а аромата ще продължи само няколко часа.

Следващата е тоалетната вода – името много погрешно превежда като „тоалетна вода“ в най-буквалния смисъл на думата. В действителност,  тоалетната вода е името, дадено на ансамбъла, използван от френската аристокрация в дворовете на 18-ти век. В днешно време, тя съдържа около 5-10% етерични масла и може да се пръска по няколко пъти през целия ден.

Парфюмната вода съдържа 10-15% етерични масла и може да издържи пет или повече часа след едно напръскване. Средните нотки процъфтяват тук, тъй като аромата тук е по- продължителен, което позволява на връхните нотки да се разсеят и разкрият един по-сложен букет от аромати.

На последно място, парфюмът е най-добрият, най-скъпият и най-силен аромат, с етерично маслено съдържание, вариращо някъде от 25 до 40%. Парфюмът Пруве има значителна дълбочина на аромата, може да издържи цял ден с едно пръскане и позволява на потребителя да опита всички три нива на аромат. Трябва да се прилага умерено.

Когато става въпрос за физически използване на аромат, има много митове и елементи на дезинформация по отношение на „правилния“ начин да получите най-доброто от вашия парфюм. Първо, докато повечето хора смятат, че вашите „импулсни точки“ (в рамките на китката и зад ушите) са най-доброто място да се поставя аромата, поради факта, че топлината ще подпомогне неговата дисперсия, но това всъщност не е толкова добра идея.

Вътрешната страна на китките влиза в постоянен контакт с най-различни неща, които могат да потъмнят кожата или да развалят аромата на парфюма, а зад ушите има мастни жлези, които могат да предадат кисел аромат. Пръскането на парфюм на шията ще бъде много по- ефектно.

Каквото и да правите, обаче, не търкайте кожата си след слагането на парфюма. Всичко, което правите, е да го нагреете преждевременно и да премахнете върховите нотки.