Видове метални огради: какво бихте могли да изберете?

30 ное., 2023

Видове метални огради какво бихте могли да изберете

Ако трябва да изберете ограда за вашата семейна къща или вила, съветваме ви да се съсредоточите върху металните огради. Те са най-популярни и най-масово използвани, за което си има сериозни причини – здравина, дълъг експлоатационен живот, привлекателност на дизайна. В следващите редове ще се спрем на основните видове ограждения от метал, за да ви помогнем в избора на оградна система за вашия имот.

Разновидности на металната ограда за частен двор

Оградите от метал се срещат в множество вариации, които спокойно бихме могли да разделим по ценови категории. Най-бюджетният вариант са оградните пана 3D, а най-скъпият – оградите от ковано желязо. В златната среда се движат металните пана от кухи профили и оградите тип ламела.

Всички ограждения, на които ще се спрем в следващите редове, са част от асортимента на Панафенс. В сайта на фирмата можете да изберете перфектното ограждение за вашите нужди и бюджет. Можете също да поръчате подходящ метален портал, а защо не и автоматично задвижване, което ще улесни значително неговата ежедневна употреба.

Като тип на конструкцията, оградите се делят на:

  • Ограждения от ковано желязо. В тази група влизат не само дворните огради, но също така балконските и стълбищни парапети. Трябва да отбележим, че оградите от ковано желязо винаги са се смятали за по-елитарно и ексклузивно решение. Поради наличието на множество декоративни орнаменти, кованите ограждения се възприемат преди всичко като естетическо допълнение, но те изпълняват перфектно и защитната си роля;
  • Метални оградни пана. Оградните метални пана се произвеждат от заварени кухи квадратни профили. Те са най-подходящи за масовия купувач, тъй като цената им е неколкократно по-ниска от тази на кованата версия. Материалът, от който се изработват, е покрит с антикорозионно покритие в богата палитра от цветове по RAL;
  • Огради от листови профили. Характерна за тези ограждения е способността им да предлагат уединение и защита на своите собственици. Поради плътната им структура, наподобяваща тази на ламелната щора, те осигуряват максимална визуална и шумова защита. Оградите от ламелен тип са подходящи за къщи, построени на оживени улици;
  • 3D оградни пана. В пълен контраст с предишната разновидност, 3Д паната ограждат периметъра по начин, който не скрива нищо от минувачите. Те също имат своите предимства, сред които можем да посочим ниската цена на производство и монтаж и способността им да пропускат слънчевите лъчи. 3Д системите не засенчват периметъра на двора, а при нужда да се ограничи визуалния достъп, могат да се комбинират с изкуствена или естествена растителност.

Всеки от изброените видове метални огради има своите предимства и недостатъци. При някои минус е високата цена, а при други – твърде семплия и унифициран дизайн. Какъв модел ще изберете зависи на първо място от личните ви предпочитания и чувство за естетика, както и от бюджета, с който оперирате.

Какво трябва да предвидите?

Когато определяте бюджета за ограждане на личното ви дворно пространство е важно да предвидите допълнително средства за професионален монтаж на оградата. Инсталацията се доплаща – тя почти никога не е калкулирана в цената. Професионално монтираната ограда изпълнява по-добре както защитната си функция, така и декоративната си роля.

Поверявайки задачата по монтажа на фирмата производител, имате пълната увереност, че съоръжението ще ви служи дълго, без нужда от ремонти и смяна на отделни секции. Затова е важно да поръчате изработката на оградата на фирма, която предлага професионален монтаж на готовите съоръжения.