Как да улесните миенето на косата на детето

29 юли, 2021

миенето на косата на дететоЧесто срещан проблем пред родителите е категоричният отказ на детето да бъде измита косата му. Така всяко къпане се превръща в изпитание на родителското търпение. Детето крещи, върти се и се съпротивлява яростно на миенето. Това може да доведе до некачествено измиване на косата. Има обаче няколко хитринки, които могат да ви помогнат да облекчите тази процедура:

1. Къпете малчугана, когато е в добро настроение, не е гладен или недоспал. Създайте му възможност за игра във ваната и да се чувства в нея в безопасност.

2. Вземете в банята някои от любимите му играчки, в ярки цветове, те ще отвлекат вниманието на детето от къпането и неприятните процедури, свързани с него.

3. Развличайте го по време на къпането правете „замъци” от пяна. Оформете му „шапка” от пяна и му дайте възможност да се види в огледало.

4. Говорете с детето непрекъснато, със спокоен тон, поощрявайте го като му казвате колко е смело, пейте песнички заедно.

5. За да не влиза вода в ушите можете да използвате тампончета от памук.

6. Винаги купувайте шампоан, на който изрично е отбелязано, че не дразни очите.

Ако проблемът е по-сериозен и детето отказва да му бъде измивана косата, на първо време можете само да я изплаквате със вода, без да използвате шампоан. Постепенно то ще привикне към водните процедури, ще си изработи стереотипно поведение – обикновена нормална реакция на миенето на косата.

Едва след като започне да приема този процес без възражение започнете да ползвате шампоан. Каквито и съвети да следвате най-важно е да осигурите комфортно, безопасно и увлекателно къпане. Само тогава детето ще заобича водните процедури.