IR сауна – полезно допълнение за всеки СПА център

26 май, 2022

IR сауна – полезно допълнение за всеки СПА центърСауната е важна част от много терапевтични процедури, изпълнявани в СПА центровете. Днес класическата сауна все по-често бива заменена с инфрачервена такава. Инфрачервени сауни днес се предлагат в престижните магазини за специализирано оборудване за козметични и СПА салони. Какво представляват и какви са ползите от тяхното използване? Нека разберем.

Какво представлява IR сауната?

Инфрачервената сауна е обособено помещение – кабина, в която са инсталирани различен брой инфрачервени лампи и нагреватели. Самите кабинки са изработени от естествена дървесина, което е особено важно за тяхното използване. При нагряване естественото дърво започва да произвежда полезни фитонциди.

Фитонцидите са биологично активни елементи, които се произвеждат от растенията. Те са в състояние да потискат растежа и възпроизвеждането на вредни микроби, микроскопични гъбички и протозои. Това позволява на кабината да разгърне лечебните си свойства дори още на ниво материал.

В инфрачервената сауна не се извършва загряване на въздуха, но все пак е налице високо проникващо въздействие. Средната температура в кабината може да бъде настроена на 38-45 градуса. В същото време тялото на ползвателя се загрява равномерно и ефективно отвътре. Много е важно това загряване да не създава прекомерно натоварване на сърцето.

Човекът, използващ сауната започва да се поти слабо или обилно, като по този начин се отстраняват токсините и се почиства цялото тяло. Самата топлина действа благоприятно на кожата и костите, а според някои специалисти ефектът на термогенезата дава възможност да се топят телесни мазнини. Сауна преди или след СПА процедура оказва общ благоприятен ефект върху тялото и ума.

Как работят инфрачервените сауни?

Хората използват инфрачервено лъчение от древни времена. Инфрачервените вълни се считат за естествени вълни, които всеки топъл обект произвежда. Те са безвредни за човешкото тяло и представляват метод за пренос на топлинна енергия от един обект към друг съседен. Риск от изгаряне на кожата не съществува при използване на такова съоръжение.

Инфрачервената топлина затопля тялото на човека отвътре, докато температурата в кабината не надвишава 55 °C. Вълните са естествени и безопасни за човешкото тяло. Субективно те се възприемат като мека, приятна топлина. Усещанията наподобяват ефекта от лека физическа активност: сърдечният ритъм се ускорява, изпотяването е умерено. Основната разлика спрямо конвенционалната сауна е, че не се нагрява въздухът, а директно тялото.

Инфрачервените кабини са оборудвани с добре моделирани излъчватели. Тази радиация е в състояние да премине в човешкото тяло на дълбочина от около 4 см. Важното е, че процедурата не отнема много време. Инфрачервените сауни могат да се използват от хора от всички възрасти, включително от деца.

Основно предимство е, че инфрачервената кабина има малък размер, което опростява транспортирането и инсталирането ѝ в затворени пространства. Едно чудесно място за покупка на такова съоръжение е онлайн магазин Alison.bg. Там ще намерите богата гама кабини с различни размери и дизайн, изработени от рядък вид, специално подбрана дървесина.

Как IR лъчението помага на човешкото тяло?

Козметолози, диетолози, спортни лекари и специалисти по рехабилитация са единодушни относно ефективността на инфрачервената сауна. Положителният ефект от процедурите се изразява по няколко начина:

  • отваряне на порите, премахване на токсините, активиране на метаболизма;
  • подобряване на тургора и цвета на кожата;
  • подобряване на циркулацията на кръвта и лимфата;
  • ускоряване на възстановяването на мускулите и ставите след физическо натоварване;
  • нормализиране на психическото състояние.

По-интензивното излагане на топлинни лъчи провокира повече изпотяване. Съответно и количеството вредни токсини, които човек губи с потта в инфрачервена сауна, също е много по-голямо, отколкото в други видове парни бани. За сравнение: в конвенционална сауна при изпотяване тялото губи 95% вода и само 5% от вредните вещества (мазнини, токсини), докато в инфрачервената количество освободени токсини се увеличава до 20%.