Емайлираните бижута – красив аксесоар за всеки ден

30 ян., 2022

Емайлираните бижута – красив аксесоар за всеки денАко искате да избягате от строгия вид на класическите бижута, или пък да се поглезите с аксесоар, който не прилича на никой друг, то емайлираните ювелирни изделия са перфектният вариант за вас. Днес в специализираните магазини и златарски ателиета ще ви предложат уникални медальони, пръстени и обеци с цветен емайл. Той прави накитите по-пищни, по-атрактивни, притежаващи нотка закачливост.

Какво представлява бижутерският емайл?

В състава на емайла влизат алуминиев триоксид, силициев диоксид и химикали, повишаващи неговата гладкост. Цветът зависи от използваното багрило – никел, оловен оксид, кобалт, кадмиев оксид и мед. Готовото бижу се намазва с емайл на прах и се поставя във фурна, където под въздействието на висока температура се оформя многоцветен принт от стъклен материал.

Емайлите са силно устойчиви на химически реагенти и други негативни фактори, не случайно преди два века са били използвани за украса на куполи на църкви и фасади на сгради. Емайлите могат да бъдат прозрачни или матови. Върху изделия, изработени от благородни метали, по правило се използват прозрачни емайли, през които се вижда благородството на златото или среброто.

Златото, блестящо през цветното стъкловидно покритие, изглежда особено привлекателно и загадъчно. Интензивният блясък и дълбоките нюанси правят емайла красив и, което е по-важно – по-достъпна алтернатива на естествените камъни. За неблагородни метали като мед и нейните сплави, се използва матов емайл, който напълно скрива метала отдолу. Тук стойността на емайлирането е на първо място, а не цената на самото бижу.

Най-добрата основа за емайла е златото. Когато се нагрява, бижуто не се деформира, а емайлът го покрива равномерно и запазва яркостта на цвета си за дълго време. Когато се нагрява сребро, размерът му се променя, така че украсата е по-лошо прилепнала към повърхността и може постепенно да се разпадне.

Емайлът е незаменим при пресъздаване на елементи от флората. Особено често техниката се използва при създаване на колекции от бижута за деца, каквито са представени в изобилие в каталога на Бижутерия Паладиум. Този метод на декорация играе също толкова важна роля при производството на златни накити в етнически стил и различни национални бижута. Емайлът подчертава сияещата белота на перлите, освежава изделието, придава му оригиналност и изразителност.

Техники на емайлиране

Днес са известни няколко техники за полагане на емайли и всички те се използват успешно от съвременните бижутери. Това им позволява да превърнат по-семплите златни и сребърни бижута в произведения на изкуството с невероятна красота.

Най-древният вид емайлиране е вдълбаният. Името говори само за себе си – върху бижуто се правят жлебове, които се пълнят с прахообразната емайлираща смес. В този случай дъното на вдлъбнатината трябва да бъде внимателно почистено, така че металът да може да отразява светлината, преминаваща през емайла. Дълбочината на прореза регулира наситеността на цвета: колкото по-дълбок е прорезът, толкова по-тъмен е нюансът.

Създаването на емайл Cloisonne включва няколко техники, но всички те имат една обща черта. С помощта на прегради от най-тънките златни листове или тел се сглобява шаблон, който се запоява към бижуто. Оформените по този начин вдлъбнатини се запълват с емайлираща смес.

Друга разновидност е ажурният емайл. Тук емайлът не се нанася върху метала, а смляната маса запълва празнините на ажурния филигран – метален модел без основа. Получава се малък полупрозрачен витраж, обрамчен със златна дантела.

Техниката на емайлиране е капризна и непредсказуема. Малко майстори я владеят добре, но за тези, които са постигнали съвършенство в нейното изпълнение, тя отваря безкрайни цветови възможности. Всяко бижу, изработено по тази техника, е уникално. Златните бижута, покрити с многоцветни рисунки и орнаменти, са чудесна възможност да изразите себе си, вашето настроение и характер.

Статията е предоставена от www.palladiumbg.com