Здравословно хранене и физическа активност по време на бременност

29 юли, 2021

хранене и физическа активност по време на бременност1. Здраволсловната диета трябва да съдържа достатъчно количество протеини, витамини, минерали и енергия доставени от разнообразна храна – зеленчуци, месо, риба, варива, ядки, пълнозърнести храни и плодове. Прием на плодове и зеленчуци най-малко 400г на ден. Ограничаване на приема на захари до 50г/ден (до 10% от дневния калориен прием). Ограничаване приема на мазнини до 30% от дневния калориен прием, като се препоръчват ненаситените мезнини – риба, авокадо, ядки,с лънчогледово олио, зехтин. Индустриалните трансмазнини не са част от здравословното хранене – снакс, пържени храни, замръзени полуфабрикати, пайове, бисквити, маргарин.

2. Здравословния начин на живот включва аеробни физически натоварвания за подържане на добра физическа подготовка по време на бременността без да се целят пикови фитнес постижения или атлетични нива. Трябва да се избират активности с минимален риск от загуба на баланс и нараняване на плода.

3. Най-значимото увеличаване на тегло при бременната се регистрира след 20г.с.. При дефиниране на нормално тегло се взема предвид body mass index(BMI) преди бременността. Препоръчително максимално увеличавене на теглото за цялата бременност при жени с различен BMI преди забременяване
– BMI под 18,5кг/м2 нормално увеличаване на тегло 12,5-18кг
– BMI 18,5-24,9кг/м2 нормално увеличаване на тегло 11,5-16кг
– BMI 25-29,9кг/м2 нормално увеличаване на тегло 7-11,5кг
– BMI над 30кг/м2 нормално увеличаване на тегло 5-9кг

Препоръки за прием на желязо и фолиева киселина
За профилактика на анемия на бременната,пуерперален сепсис, раждане на дете с ниско тегло и преждевременно раждане се препоръчва прием от всички бременни на 30-60мг елементарно желязо( и 0,4мг фолиева киселина.

Препоръки за прием на калций
При недостатъчен внос с храната с цел профилактика на прееклампсия се пропоръчва прием на 1,5-2г елементарен калций дневно разделен в 2-3 дози.

Препоръки за прием на Витамин А
Добавки се препоръчват само в региони с доказан дефицит на вит.А за профилактика на нощна слепота. Дози до 10000Е дневно

При достатъчно разнообразно хранене СЗО не препоръчва профилактичен прием на Цинк, Микронутриентни добавки (поливитамини и микроелементи), ВитВ6, С, Е, Д.

Ограничаване приема на Кофеин до 300мг/дневно
Прием на кофиен над 300мг/ден може да доведе до спонтанен аборт или раждане на дете с ниско тегло. Основен източник на кофeин е кафето. В една чаша кафе се съдържа 60-150мг кофеин. Други източници са черния чай и безалкохолните напитки, като в 250мл се съдържа до 50мг кофеин.