На какви изисквания трябва да отговарят съвременните детски чинове?

22 юли, 2022

детски чинове

Оборудването на училищни сгради след ремонт често налага пълна подмяна на старите детски чинове. Това са вид училищни мебели, които подлежат на по-често повреждане. В някои случаи конструкцията и дизайнът им изобщо не отговарят на новите стандарти за комфорт и безопасност. В следващите редове ще разгледаме на какви изисквания следва да отговаря ученическият чин днес.

Критерии при избора на училищен чин

На първо място е важно чиновете да бъдат безопасни. Те трябва да имат здрава конструкция и висока износоустойчивост. Училищните мебели би трябвало да могат да издържат на натоварването от изправено и подскачащо дете, защото не е възможно да се контролира напълно поведението на децата през целия учебен ден.

Спазването на принципите за безопасност на етап проектиране и производство ще предпази учениците от нараняване в класните стаи. Правилата за производство на ученическо оборудване забраняват наличието на издатини и остри ръбове. Има също множество изисквания към лаковите покрития и начина на свързване на металната конструкция с дървените елементи.

Детски чинове от mebelizavseki.bg могат да се произвеждат от строго регламентирани материали. Материалът трябва да е екологично чист, гладък и без вредни за здравето добавки и примеси. Същевременно е желателно чиновете да бъдат естетически добре издържани. Да са приятни на вид и лесни за почистване.

Чиновете, предназначени за специални училищни кабинети (кабинети по химия и физика, например) се изисква да бъдат покрити със специален вид пластмаса, наречена постформинг.  Това покритие увеличава издръжливостта на дървесината и я прави по-устойчива на агресивна среда. Такава процедура неизбежно повишава цената на крайния продукт, но той става значително по-устойчив на химично въздействие и следователно по-дълготраен.

Съществуват изисквания и по отношение на размера на детските чинове. Те както и столовете не могат да бъдат твърде големи или малки. Желателно е височината им да може да се коригира, а когато това не е възможно, да се закупят различни по големина модели за учениците от различните възрастови групи.

Ергономичната конструкция на училищните чинове е от огромно значение. В противен случай децата, които са принудени да стоят в неудобна позиция дълго време, ще увредят стойката и зрението си, а мускулите на гърба ще се преразтегнат. При неудобна поза кръвоснабдяването на мозъка ще се влоши, което впоследствие ще доведе до забавяне на процесите на запаметяване. По този начин умствената активност и академичните постижения ще намалеят.

Съответствие със санитарните и хигиенни изисквания и стандарти

Всеки производител на училищно обзавеждане е длъжен да следва утвърдени стандарти в производствените си процеси. Обикновено училищата се ангажират с договорни отношения единствено с мебелни производители, които са сертифицирани по съответните международни стандарти. Тяхната продукция също трябва да има сертификат за съответствие с валидния в момента стандарт.

Наличието на тези сертификати показва, че мебелите отговарят на изискванията за ергономичност и безопасност. Повечето производители предоставят копия от тези документи на своите уебсайтове. Министерство на образованието е задължено да избира много внимателно производителите на училищни мебели, чиято продукция смята да закупи.

В същото време училищата се стремят да намерят производител, който не само покрива установените критерии, но и предлага по-изгодни цени на своите продукти. При договори за крупни поръчки, обикновено доверие печелят мебелните фирми, чиито детски чинове и училищно обзавеждане са достъпни за всяка образователна институция.