Паметниците на жени в София by Bulgarian Helsinki Committee

Проектът „Паметни жени“ започна с едно съвсем кратко писмо, адресирано до Столична община. В него попитахме колко са паметниците и мемориалните обекти на територията на града, както и колко от тях са посветени на жени – исторически личности.

След почти три месеца получихме подробен отговор от Общинския културен институт към Столична община. В него те ни информираха, че общият брой на възпоменателните знаци (или мемориални обекти) на територията на общината е между 600 и 700. Отделно от тях има 140 военни паметника и 20 войнишки паметника, посветени на чуждестранни войски.

От културния институт отбелязват, че не са им известни произведения на изкуството, посветени на конкретни жени, исторически личности. Прилагат и списък с паметните плочи, посветени на жени. Те са общо 38 на брой и в повечето случаи обозначават домовете на известни писателки и поетеси, художнички, актриси и общественички. Някои от тях са Гена Димитрова, Дора Габе, Екатерина Каравелова, Елисавета Багряна, проф. Катя Захирева, Мими Балканска, Яна Язова и други. 

Мемориални обекти в София

За повечето хора е изненадващо да научат, че в София няма паметници на конкретни жени от историята ни. Това вероятно е така, защото в градското пространство има женски образи, но те винаги са анонимни – жената като майка или като работничка. Винаги обаче лишена от име, от собствена история и от принос.

Липсата на жени в учебниците по история и в градското пространство създават погрешното впечатление, че жените нямат принос за развитието на българското общество. Ако адресираме този дисбаланс заедно можем да вдъхновим цяло ново поколение от жени в науката, архитектурата, изкуството, литературата, както и във всяка друга сфера на обществения живот.

Прочетете цялото писмо от Общинския културен институт „Музей за история на София“ тук.

Уикипедия Редактон: Да почетем великите жени от историята ни by Bulgarian Helsinki Committee

На 11 март в Гьоте институт – София се проведе първият за България Уикипедия Редактон. В него се включиха 30 участници, които създадоха, редактираха и допълниха  статии в Уикипедия, посветени на български жени или техните постижения. Събитието беше част от кампанията “Паметни жени”, която цели да популяризира приноса към обществото ни на жени-исторически личности, които са били част от движението за правата на жените в България, както и на онези, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството и науката.

Специални участници в събитието бяха д-р Вася Атанасова – главен асистент в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, Жюстин Томс, която е сред пионерите в българския уеб, преподавател онлайн комуникации в НБУ и уикипедианец-ентусиаст на тема свободно знание и достъп до знание и образование за всеки, и Димитър Димитров от Уикимедия България. Те изнесоха подробна лекция за спецификите на редактирането в Уикипедия и споделиха своя многогодишен опит с участниците. Менторите Петър Галев, Спасимир Пилев и Делян Друмев се погрижиха всички да получат индивидуални напътствия и помощ, така че работата да върви с лекота и ентусиазъм.

Ако идеята да обогатиш знанието за българските жени и техните постижения онлайн те изкушава, тук можеш да научиш как да организираш редактон. За великите жени от историята ни има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и всяка друга сфера. Помогни ни да постигнем това заедно!

По-долу можеш да разгледаш статиите, върху които работиха доброволците по време на Редактона:

Клуб на Българските писателки – https://goo.gl/fddX7n

Избирателно право на жените – https://goo.gl/5OdJRe

Райна Княгиня – https://goo.gl/lmCYId

Мария Сапарева – https://goo.gl/YYlx63

Лидия Шишманова – https://goo.gl/ibbtzP

Екатерина Златоустова – https://goo.gl/Y98Xgw

Кина Конова – https://goo.gl/CfG1j3

Събитието беше подкрепено от Уикипедия България. Негови парнтьори бяха Goethe-Institut Bulgarien и MOVE.BG.

17310244_1352178584830176_4674767175544855543_o.jpg
17310148_1352178811496820_904162331166832076_o.jpg

София осъмна със седем нови паметника на жени by Bulgarian Helsinki Committee

Снимка: Михаил Новаков

Снимка: Михаил Новаков

Артистична акция протестира липсата на паметници в София, посветени на жени от историята ни

София, 22 март, 2017

В сряда София осъмна със седем нови паметника на жени, в рамките на артистична акция, която протестира липсата на паметници, посветени на жени от историята ни.

Серията скулптури на артиста и дизайнер Ирина Томова / Erka - ПАМЕТНИК #1 - цели да привлече общественото внимание към факта, че в София няма нито един паметник, посветен на жена - историческа личност.

Скулптурите (портрет на артиста), боядисани в ярки цветове, бяха поставени на централни софийски локации по време на тайна акция рано сутринта в сряда, 22 март.

“Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо си го изискваме. В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити. В тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи, и десетилетия наред им се отказва - място, и признание”, казва Erka.

Тя обръща внимание и към факта, че отвъд тоталната липса на паметници на жени - исторически личности, по официални данни на Столичния общински културен институт, по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на жени.

Акцията ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията “Паметни жени”, която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Кампанията “Паметни жени” е с основен организатор Български хелзинкски комитет (БХК) със съдействието на Българската асоциация на университетските жени, а артистичната акция се случва в партньорство с международната организация за социално ангажирано изкуство Fine Acts и рекламна агенция Tribal Worldwide Sofia.

Организаторите на кампанията призовават Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояват за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена-историческа личност през 2018 г.

“Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество,” казва Светла Баева, директор на програма “Кампании и комуникации” в БХК. До края на месеца всеки може да подкрепи декларацията до Столична община и да се гласува в анкетата на кого да е първия паметник, на www.womensmonth.org.

Непосредствено след акцията скулптурите бяха “осиновени” от ключови институции и галерии, сред които Софийския университет, Столична библиотека, Национална библиотека, Литературен клуб “Перото”, галерия CredoBonum, Българската национална телевизия и Център за култура и дебат “Червената къща”. До 5 април всеки ще може да види скулптурите на посочените локации.

Седемте скулптори ще бъдат изложени финално на изложба в галерия CredoBonum през април, където ще бъдат продадени на търг с цел събиране на средства за изграждане на първия паметник на жена - историческа личност в София.

Можете да получите повече информация за акцията и кампанията: https://www.womensmonth.org/monumentalaction

Уикипедия Редактон: Да почетем великите жени от историята ни by Bulgarian Helsinki Committee

Към 30 доброволци се включиха в Уикипедия редактона "Паметни жени" на 11 март в Гьоте-институт България. В момента има съществени пропуски в информацията, достъпна в Уикипедия, за жени-исторически личности, които са били част от движението за правата на жените в България, както и на онези, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството и науката.

Специални участници в събитието бяха д-р Вася Атанасова, която е главен асистент в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, и Жюстин Томс, която е сред пионерите в българския уеб, преподавател онлайн комуникации в НБУ и уикипедианец-ентусиаст на тема свободно знание и достъп до знание и образование за всеки. От тях получихме много ценни съвети и напътствия за това какво е да бъдеш редактор в Уикипедия и как да продължиш да участваш и след края на събитието.

Доброволците участваха в създаването и редактирането на статии, посветени на постиженията на жените в историята ни, с цел запълване на липсващите статии за българки в Уикипедия. Вярваме, че за великите българки има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и публичното пространство изобщо. Някои примери за нови статии, създадени в Уикипедия, са: избирателните права на жените и Кина Конова. Очаквайте повече информация за резултатите!

Можете да участвате в онлайн редактон на Моята българска история до края на месеца: https://goo.gl/6nIRd9. Научи как можеш и ти да организираш редактон: https://www.womensmonth.org/how-to-redakton.

Събитието е подкрепено от Уикипедия България. Парнтьори са Goethe-Institut Bulgarien и MOVE.BG.

ИНФОГРАФИКА: Какво трябва да знаеш за движението за равни права на жените? by Bulgarian Helsinki Committee

По случай 8 март, Международния ден на жените, Българският хелзинкски комитет публикува две инфографики относно правото на образование и работа и извоюването на избирателните права на жените в България.

Право на образование и работа

Избирателните права на жените

Crooked Cinema представя прожекция на "The Punk Singer" by Bulgarian Helsinki Committee

На 8 март Crooked Cinema в подкрепа на иницативата "Паметни жени" организира прожекция на документалния филм "The Punk Singer" в Cush.BAR към Дом на киното. 

Документалният филм е посветен на феминистката и водеща певица в групата “Bikini Kills” Катлийн Хана. Тя е бунтарка, която ревностно отстоява мястото на жените в пънк музиката и никога не се поколебава да изразява публично мнението си. Тя е сред водещите фигури в американското феминистично пънк движение, което се заражда в началото на 90-те години във Вашингтон. Сред интервюираните музиканти във филма са Адам Хоровиц от “Beastie Boys” и Ким Гордън от “Sonic Youth”.

Снимки: Михаил Новаков

“Мисля, че битува едно особено разбиране за това, че когато един мъж говори истината, то той неизменно казва истината. Докато обратното – когато жената прави същото, тя винаги е посрещната от недоверие. Като жена всеки път чувствам, че трябва да преговарям за начините, по които ще бъде възприето моето мнение. Има едно вечно подозрение към “женските истини”. Подозрение, че жените преувеличават”. – Катлийн Хана

Повече информация за филма има на www.thepunksinger.com. Събитието се организира от Crooked Cinema и подкрепено от Български хелзинкски комитет.

През март стартира кампанията „Паметни жени“ за популяризиране на приноса на жените в българската история by Bulgarian Helsinki Committee

София, 1 март 2017 г.

По случай 8 март, Международния ден на жената, Български хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) стартират кампанията „Паметни жени“, чиято цел е да отпразнува постиженията на великите жени в българската история.

През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт България, Полски институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide България ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции, редактон, както и артистична акция в градска среда. Ще превърнем март в месец на жените, с цел да почетем постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на реална жена от историята ни, по официални данни на Общинския културен институт “Музей за история на София”. Освен това, според същите данни, по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени-исторически личности. С кампанията призоваваме Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояваме за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена-историческа личност, през 2018 г.

За великите жени от историята ни има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и всяка друга сфера. Нека този март заедно отпразнуваме постиженията на българските паметни жени. 

Следете сайта на кампанията https://www.womensmonth.org/, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.