За кампанията

Кампанията “Паметни жени” стартира в навечерието на 8 март, Международния ден на жената, и цели да популяризира постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята, което се пренася и в градската среда. Кампанията ще посвети целия месец на жените в историята чрез дейности, включващи лекции, редактони, акции, изложби и други събития и има за крайна цел изграждането на първия паметник на жена от историята ни в София. Основните организатори на кампанията са Български хелзинкски комитет и Българската асоциация на университетските жени.

 
 
BHK_logo-01.png

Български хелзинкски комитет

Българският хелзинкски комитет e най-влиятелната правозащитна организация в България за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата ни е отстояването на правата на най-уязвимите групи: деца, хора с увреждания, жени, ЛГБТИ общността, етнически малцинства и хора, лишени от свобода.

 

Българската асоциация на университетските жени

Българска асоциация на университетските жени (БАУЖ) е една от най-старите граждански организации в България. Тя е правоприемник на Дружество на българките с висше образование, основано през 1924 година. Мисията на БАУЖ е да подпомага и съдейства за прилагането на знанията и уменията на жените, за развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, образованието, науката и културата. Ако искаш да станеш член, научи как тук.

 

Организационни партньори

 

Основни медийни партньори

 
 

Медийни партньори

 
 

Специални благодарности на:

Мария Калчева за прекрасните илюстрации на седем невероятни жени. Следете нейната работа тук: Miss me today?

Марта Прамова за принос към подготвянето на личните истории на тези жени.

Flaticon и Freepic за пакета от икони, посветени на 8 март. Можете да го изтеглите тук.

 

Свържете се с нас:

Централен офис
ул. "Върбица" № 7
София 1504

понеделник - петък, 10:00 - 18:00 ч.

Тел.: 02 943 4876, 02 944 0670, 02 943 4405

Мобилни : 0884 152 641, 0884 156 726, 0884 149 354

Факс: 0884 185 968

Ел. поща: pr @ bghelsinki.org