Редактон "Паметни жени"

redakton1.jpg
 

Участавай в  Уикипедия редактон “Паметни жени” на 11 март в библиотеката на “Гьоте институт” в София.

В момента има съществени пропуски в информацията, достъпна в Уикипедия, за жени-исторически личности, които са били част от движението за правата на жените в България, както и на онези, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Помогни ни да създадем и редактираме статии, посветени на постиженията на велики жени в историята ни, за да попълним липсващите истории за български жени в Уикипедия. Твърдо вярваме, че за великите българки има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и публичното пространство изобщо. Само с общи усилия можем да гарантираме, че това ще се случи.

Затова те очакваме в Гьоте институт на 11 март от 14.30 ч. На място ще получиш материали, с които да работиш, както и напътствия в редактирането. Единственото, което трябва да носиш със себе си, е личният ти компютър. Ако нямаш възможност да го направиш – пиши ни, за да се погрижим да осигурим друг.

В Редактона "Паметни жени" можеш да се включиш, като:

  • Напишеш нови статии, свързани с жени или женски постижения.

  • Редактираш съществуващи статии. Редакцията включва допълване, подобряване на стила, поправяне на грешки (фактологични и езикови), добавяне на източници и илюстрации.

  • Категоризираш съществуващи статии за жени, за да се намират по-лесно.

  • Преведеш на български статии, които не съществуват или като преведеш на други езици статии за българки с международно значение.

Специален участник в събитието ще бъде Жюстин Томс, която е сред пионерите в българския уеб, преподавател онлайн комуникации в НБУ и уикипедианец-ентусиаст на тема свободно знание и достъп до знание и образование за всеки. От нея ще получиш много ценни съвети и напътствия за това какво е да бъдеш редактор в Уикипедия и как да продължиш да участваш и след края на събитието. За повече информация за редактона и за идеи за теми или жени-исторически личности вижте тук.

Парнтьори са Mоve.bg.

 
 

Организирай и ти редактон!

Организирано с подкрепата на: