Уикипедия Редактон: Да почетем великите жени от историята ни / by Bulgarian Helsinki Committee

Към 30 доброволци се включиха в Уикипедия редактона "Паметни жени" на 11 март в Гьоте-институт България. В момента има съществени пропуски в информацията, достъпна в Уикипедия, за жени-исторически личности, които са били част от движението за правата на жените в България, както и на онези, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството и науката.

Специални участници в събитието бяха д-р Вася Атанасова, която е главен асистент в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, и Жюстин Томс, която е сред пионерите в българския уеб, преподавател онлайн комуникации в НБУ и уикипедианец-ентусиаст на тема свободно знание и достъп до знание и образование за всеки. От тях получихме много ценни съвети и напътствия за това какво е да бъдеш редактор в Уикипедия и как да продължиш да участваш и след края на събитието.

Доброволците участваха в създаването и редактирането на статии, посветени на постиженията на жените в историята ни, с цел запълване на липсващите статии за българки в Уикипедия. Вярваме, че за великите българки има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и публичното пространство изобщо. Някои примери за нови статии, създадени в Уикипедия, са: избирателните права на жените и Кина Конова. Очаквайте повече информация за резултатите!

Можете да участвате в онлайн редактон на Моята българска история до края на месеца: https://goo.gl/6nIRd9. Научи как можеш и ти да организираш редактон: https://www.womensmonth.org/how-to-redakton.

Събитието е подкрепено от Уикипедия България. Парнтьори са Goethe-Institut Bulgarien и MOVE.BG.