През март стартира кампанията „Паметни жени“ за популяризиране на приноса на жените в българската история / by Bulgarian Helsinki Committee

София, 1 март 2017 г.

По случай 8 март, Международния ден на жената, Български хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) стартират кампанията „Паметни жени“, чиято цел е да отпразнува постиженията на великите жени в българската история.

През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт България, Полски институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide България ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции, редактон, както и артистична акция в градска среда. Ще превърнем март в месец на жените, с цел да почетем постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на реална жена от историята ни, по официални данни на Общинския културен институт “Музей за история на София”. Освен това, според същите данни, по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени-исторически личности. С кампанията призоваваме Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояваме за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена-историческа личност, през 2018 г.

За великите жени от историята ни има място онлайн, в учебниците, в градската среда и навсякъде, където ще вдъхновят ново поколение от жени в науката, политиката, архитектурата, изкуството и всяка друга сфера. Нека този март заедно отпразнуваме постиженията на българските паметни жени. 

Следете сайта на кампанията https://www.womensmonth.org/, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.