Фотограф: Михаил Новаков

Фотограф: Михаил Новаков

ПАМЕТНИК #1

Серията скулптури на артиста и дизайнер Ирина Томова / Erka - ПАМЕТНИК #1 - протестира липсата на паметници, посветени на жени от историята ни.

Артистичната акция цели да привлече общественото внимание към факта, че в София няма нито един паметник, посветен на жена - историческа личност.

Скулптурите (портрет на артиста), боядисани в ярки цветове, бяха поставени на централни софийски локации по време на тайна акция рано сутринта в сряда, 22 март.

“Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо го изискваме обратно. В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити”, казва Erka.

Отвъд тоталната липса на паметници на жени - исторически личности, по официални данни на Столичния общински културен институт, по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на жени. Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество. С акцията си Erka иска да промени това.

“Скулптурите са мой портрет, защото исках да застана лично, публично и с позиция, като съвременна жена и артист, и да кажа - достатъчно, стига толкова. В същото време те са анонимни са, тоест не носят името ми, а табелка “Първият паметник на жена в София”. Това е, защото в тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените, на всички жени, нещо, което им се дължи, и десетилетия наред им се отказва - място, видимост и признание”, казва тя.

Снимки: Михаил Новаков

ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията “Паметни жени”, която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Непосредствено след акцията скулптурите бяха “осиновени” от ключови институции и галерии, сред които Софийския университет, Столична библиотека, Национална библиотека, Литературен клуб “Перото”, галерия CredoBonum, Българската национална телевизия и Център за култура и дебат “Червената къща”. До 5 април всеки ще може да види скулптурите на посочените локации.

Седемте скулптури ще бъдат изложени финално на изложба в галерия CredoBonum през април, където ще бъдат продадени на търг с цел събиране на средства за изграждане на първия паметник на жена - историческа личност в София.

Кампанията е с основен организатор Български хелзинкски комитет със съдействието на Българската асоциация на университетските жени, а артистичната акция се случва в партньорство с международната организация за социално ангажирано изкуство Fine Acts и рекламна агенция Tribal Worldwide Sofia.

Организаторите призовават Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояват за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена-историческа личност през 2018 г.

До края на месеца всеки може да подкрепи декларацията до Столична община и да се гласува в анкетата на кого да е първия паметник, на www.womensmonth.org.

За автора

Erka или Ирина Томова е родена през октомври в град Свищов. Завършва Великотърновския университет със специалност Живопис. Дълги години прави стрийт арт и графити. След дипломирането си се ориентира към рекламa и дизайн, където има над 10-годишен опит като дизайнер и арт директор в някои от най-големите рекламни агенции.

Скулптор: Антон Цанев
Той е роден през 1983 г. в Русе. Завършил е Екология в ЛТУ и скулптура в НХА. Към настоящия момент завършва магистърската програма "Скулптура, форма и движение" в НХА. Работи в сферата на пластичните и визуални изкуства и видео арт. Участвал е в няколко изложби в София, Солун, Пловдив и Варна. За повече информация: http://cas.intermediator.biz/bac/

 

Организатори